Zašto jača švajcarski franak?

Valuta

Franak je oduvijek “valuta utočišta” kada u svijetu manjka sigurnosti, te stoga ne čudi to da se sve više ulagača okreće ”švajcarcima” uslijed epidemije koronavirusa koja ima potencijal da uspori ili u slučaju globalne pandemije razbije sve izglede za ekonomski rast.

No ovom prilikom jačanje švajcarca ekonomski analitičari pravdaju sasvim drugim razlozima. Ispod radara šire javnosti, kako piše tportal, prošla je odluka da je ministarstvo finansija SAD-a nedavno stavilo Švajcarsku na listu zemalja koje, prema shvatanju Amerikanaca, manipulišu kursom.

Amerikanci su poručili Švajcarcima kako bi bilo dobro da srežu poreze i krenu u agresivniju javnu potrošnju, čime su na neki način ispalili hitac upozorenja Švajcarsoj narodnoj banci SNB, za koju se smatra da ima puno manje prostora u odbrani jursa franka i zaustavljanja njegova jačanja.

– Prema mišljenju mnogih međunarodnih analitičara, takva situacija u značajnoj mjeri ograničava Švajcarskoj centralnoj banci mogućnost eventualnih intervencija na FX tržištu”, kažu u Ersteu.

Švajcarcima, naravno, ne odgovara prejak franak, sada na najvišem nivou prema euru u posljednje tri godine, jer im poskupljuje izvoz i time ruši konkurentnost ekonomije. Odgovor je to SNB-a zvaničnom Washingtonu koji se do sada nije ovako direktno miješao u ekonomsku politiku druge zemlje.

U SNB-u kažu kako ne planiraju da daju Švajcarskoj prednost prevelikim slabljenjem franka, već mu samo održavaju kurs stabilnim stalnim intervencijama na deviznom tržištu.

Analitičari Raiffeisena dodaju kako nedavne vijesti ukazuju na to da se povećava pritisak na SNB da odustane od negativnih kamatnih stopa, prenosi Indikator.ba.

– SNB se sve više suočava s otporom neobičnog saveza političara svih boja i finansijske industrije. Iako je u protekloj godini bilo sve više komentara u vezi s tim, navedeno nije uticalo na SNB u odlukama o monetarnoj politici. U zapisniku s posljednjeg sastanka o kamatnim stopama i dalje se navodi da su negativne kamatne stope ključne kako bi se oslabio franak, zaštitila ekonomija i izbjegla deflacija”, kažu u RBA-i.

Stavove SNB-a podržava i krovna organizacija švajcarske industrije, stoga ne treba vjerovati da će se uskoro odustati od negativnih kamata na franke, barem dok od njih ne odustane Evropska centralna banka.