Švajcarska čokolada do 2025. od održivog kakaa

Švajcarska čokoladna industrija želi ispuniti svoju pionirsku ulogu i zato je pokrenula platformu za održivi kakao. Cilj platforme je poboljšanje životnih uslova proizvođača kakaa

Iza projekta stoje industrijsko udruženje Choco Suisse, švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove (Seco) i nevladine organizacije kao što su Swisscontact i Helvetas.

Zajedno s raznim kompanijama i istraživačkim institutima potpisali su pismo namjere i formulisali deset strateških ciljeva za promovisanje održivosti u kakao sektoru.

Suština pisma namjere je da do 2025. godine 80 posto uvezenog proizvoda zasnovanog na kakau dolazi iz održive proizvodnje. Osim toga, odgovorne strane žele promovisati dijalog s lokalnim vlastima i organizacijama u zemljama proizvodnje. Njih žele podsticati da preduzmu mjere za poboljšanje stanja za poljoprivrednike koji uzgajaju kakao.

Od januara 2018. kakao platforma će djelovati kao samostalna asocijacija sa svim relevantnim dionicima. Do tada, strateški menadžement, u kojem su zastupljeni čokoladna industrija, trgovina, istraživačke institucije, razvojne organizacije i federalne vlasti kao nositelji, odgovoran je za upravljanje platformom u tranziciji.