U Grčkoj po 800 eura onima čije firme ne rade

Svijet

Isti iznos dobiće i samozaposleni i samostalni preduzetnici, kao i oni koji rade u malim porodičnim preduzećima, objavljeno je danas.

Ministar finansija Hristos Staikuras je najavio da će taj iznos biti uplaćen na račune korisnika početkom aprila, dok će budžetski rashod zbog toga dostići 400 miliona eura.

Vlada je ukazala da na krizu neka preduzeća odgovaraju masovnim otpuštanjem. Ministar rada Janis Vrucis je rekao da je “slika tržišta rada za mart razočaravajuća do tragična”, a premijer Kirijakos Micotakis upozorio da preduzetnici ne bi trebalo da zaposlene otpuštaju “nepotrebno i neopravdano” što se smatra zloupotrebom.

Vlada je ukazala da su sve mjere podrške poslovanju u vrijeme krize zbog novog koronavirusa “neraskidivo povezane s očuvanjem radnih mjesta” i upozorila da preduzeća koja ipak budu otpuštala zaposlene neće moći da koriste povoljnim mjere podrške. Takvo otpuštanje zaposlenih smatraće se pravno nevažećim.

Pored naknade od 800 eura onima čija su preduzeća zatvorena odlukom Vlade, proglašeno je obustavljanje poreskih obaveza tih zaposlenih za mart. Naredne takve obaveze biće plaćane u julu.

Uz to je grčka država u potpunosti preuzela uplaćivanje doprinosa na plate svih zaposlenih za zdravstveno i socijalno osiguranje i za zdravstvenu zaštitu. Taj budžetski trošak će dostići 450 miliona eura.

Vlada je redovne isplate naknade za sve nezaposlene, kojima pravo na to ističe 31. marta, produžila za dva mjeseca. Cijena te mjere za državni budžet će premašiti 150 miliona eura.

Zakupnina za mart i april smanjuje se na 60 odsto za stanove u kojima žive zaposleni u preduzećima koja su obustavila rad zbog odluka Vlade.

Ministarstvo finansija Grčke je najavilo je da će PDV biti smanjen sa 24 odsto na šest odsto na proizvode za zaštitu od koronavirusa i za sprečavanje njegovog prenošenja.

To su maske i rukavice, antiseptički rastvori, maramice i drugi preparati, sapun i ostali preparati za ličnu higijenu, kao i etil-alkohol kao sirovina za proizvodnju antiseptika.

Smanjene PDV na tu robu važiće do kraja ove godine.