Indija će prestići Japan i postati treća najveća ekonomija

Svijet

Indija bi trebala prestići Japan kao treća najveća svjetska ekonomija – iza SAD-a i Kine – do 2031. godine, prema izvještaju BofA Securities (Bank of America).

Odjel za investiciono bankarstvo Bank of America ranije je predvidio da će se to dogoditi 2028. godine. No, u ponedjeljak su naveli da će ekonomski šok od Covid-19 pomjeriti vremenski okvir za tri godine.

– Sada očekujemo da će se Indija pojaviti kao treća najveća ekonomija na svijetu 2031. godine, umjesto 2028., zbog šoka Covid 19 – napisali su u izvještaju ekonomisti BofA Securities Indranil Sen Gupta i Aastha Gudwani.

Istraživači su primijetili da bi Indija trebala doseći japanski nominalni BDP u dolarima 2031. godine ako raste s 9 posto godišnje – pod pretpostavkom stvarnog rasta BDP-a od oko 6 posto, prosječne stope inflacije od 5 posto i deprecijacije od 2 posto.

Ako rast dostigne 10 posto, tada bi Indija do 2030. godine mogla potencijalno nadmašiti Japan, navodi se u izvještaju.

Indija je pretrpjela ekonomsku krizu zbog prošlogodišnjeg dugotrajnog zatvaranja koje je uvedeno kako bi se usporilo širenje koronavirusa. Izgubljeni su milioni radnih mjesta, od kojih mnogi trajno.

Iako se ekonomija popravlja, rejting agencija S&P rekla je da se Indija suočava s trajnim gubitkom od oko 10 posto ekonomske proizvodnje u poređenju sa svojim pre-pandemijskim putem.

Ipak, strukturni pokretači privrednog rasta jačaju, prema izvještaju BofA Securities. Oni uključuju produbljivanje finansijske zrelosti, pojavu masovnih tržišta uslijed povećanja dohotka i predstojeću demografsku dividendu, koja se događa kada zemlja doživi ubrzani rast uslijed pada stope plodnosti i smrtnosti.

Masovno tržište odnosi se na tržišta na kojima se roba proizvodi u velikim količinama za masu ljudi.

Izvor: BiznisInfo.ba