Nova klasa penzijskih proizvoda u Evropskoj uniji

Evropska komisija objavila je planove o novoj klasi panevropskih penzijskih proizvoda, čime želi omogućiti evropskim potrošačima da imaju više izbora kada štede za penziju

Prijedlog pruža penzijskim provajderima alate da ponude jednostavan i inovativan panevropski lični penzijski proizvod (PEPP) – nova vrsta dobrovoljne lične penzije, dajući štedišama više izbora kada stavljaju novac na stranu za stare dane i pružajući im više konkurentnih proizvoda.

PEPP-ovi će imati standardne značajke gdje god se prodaju u EU i nudiće ih osiguravajuća društva, banke, profesionalni penzijski fondovi, investicijska društva i menadžeri za imovinu. Oni nadopunjuju postojeće državne, profesionalne i lične nacionalne penzije, i ne moraju mijenjati nacionalne penzijske režimi ili biti u skladu sa njima.

Komisija preporučuje državama članicama EU da odobre isti poreski tretman na ovaj proizvod kao za slične postojeće nacionalne proizvode, kako bi se osiguralo da PEPP-ovi imaju brz start.

PEPP-ovi imaju „ogroman potencijal”, rekao je potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis.

„To će pokrenuti takmičenje dopuštajući više pružatelja da ponude ovaj proizvod izvan svojih nacionalnih tržišta. To će raditi kao oznaka kvaliteta i uvjeren sam da će PEPP-ovi ubrzati dugoročna ulaganja u tržišta kapitala”, rekao je on.

Trenutno, samo 27 odsto Evropljana između 25 i 59 godina koristi penzijske proizvode.

Evropsko tržište za lične penzije je koncentrirano samo u nekoliko država članica, a praktično ne postoji u drugima. PEPP će omogućiti potrošačima da dobrovoljno nadopune svoju štednje za penziju, koristeći benefite od čvrste zaštite potrošača.

(Indikator)