Zašto je kamera na Galaxy S20 Ultra moćna?

Mobilni

Ovo nije pretjerivanje jer najjači uređaj iz nove Samsungove S serije ima glavnu kameru sa čak 108 megapiksela, ali i inovativni i veliki zum do čak 100 puta. Ukoliko vam je kamera sredstvo za rad, ali i zabavu ovo je pravi telefon za vas jer nudi brojne mogućnosti. Rastavljena na djelove, kamera S20 Ultra je još impresivnija, pa možemo početi od glavnog sočiva sa masivnih 108 megapiksela koja pravi fotografije kvaliteta 12MP. Dostupnost u auto modu koji uglavnom svi koriste rezultira impresivnim fotografijama.

Veličina senzora je gotovo utrostručena tako da su noćne fotografije fenomenalne!

U slabo osvijetljenim prostorijama ili uslovima sistem kamera funkcionište tako što snima više fotografija odjednom, spajajući ih u jednu, jasnu, sa manje vizuelnih smetnji. Noćni mod uz pomoć vještačke inteligencije daje fotografiju koja je jasna kao da je snimana tokom dana.

Sljedeća kamera je telefoto, a ona ima periskopsko sočivo. Impresivni sočivo smješteno u mali uređaj poput telefona u ovom slučaju S20 Ultra izdvaja u odnosu na konkurenciju je upravo ta veličina od 48MP. Obično ovakvo sočivo kao svoju glavnu kameru koriste uređaji u srednjoj klasi, dok je ono kod Ultre „tek“ drugo i omogućava 10x hibridno-optički zum bez gubitka u kvalitetu fotografija sjajnih performansi. Ali, čudo kreće poslije toga. Kada želite da još više zumom približite ono što slikate on se pretvara u digitalni zum i bilježi samo detalj u koji ste uperili sočivo i tako sve do uveličanja od 100x što je veoma impresivno za jedan mobilni telefon. Slijedi ultra širokougaono sočivo koje po prvi put ima veličinu piksela 1.4um, a uz aparaturu f/2.2 je i više nego dovoljno brzo i precizno. I na kraju, tu je i ToF sočivo.

Da ne ostane sve samo na pikselima tu je i sjajna inovacija – opcija pojedinačnog snimka. To je opcija gdje telefon koristi više kamera u isto vrijeme, ali i sve raspoložive filtere – gdje kao rezultat dobijamo da od tog jednog snimka telefon napravi do 14 različitih video zapisa ili fotografija u različitim režimima (hyperlapse, fokus uživo, crno bijele fotografije, ultra široke i td).

I za kraj, Galaxy S20 serija telefona sadrži moćnu kameru kao i puno ugrađene memorije gdje možeš da čuvaš sve svoje fotografije i video snimke u visokoj rezoluciji.