ECB bilježi snažan rast potražnje za hitnim kreditima

Banke

“Potražnja kompnija za kreditima odnosno povlačenje novca iz kreditnih linija snažno su porasli u prvom tromjesečju 2020. jer je kompanijama hitno trebala likvidnost”, konstatuje ECB u redovnom tromjesečnom istraživanju.

Istraživanje se bazira na anketi koja je obuhvatila 144 banke a provedena je od 19. marta do 3. aprila.

“U drugom se tromjesečju očekuje dalji rast potražnje kompanija za kreditima, na najviši neto nivo otkada je istraživanje počelo da se sprovodi 2003. godine”, saopštio je ECB.

Istraživanje pokazuje i da su banke u prva tri ovogodišnja mjeseca postrožile standarde dodjele kredita, iako u manjoj mjeri nego za vrijeme svjetske finansijske i naknadne dužničke krize u eurozoni, napominju u centralnoj monearnoj instituciji eurozone.

U drugom tromjesečju standardi dodjele kredita kompanijama vjerovatno će biti znatno ublaženi, između ostalog i zahvaljujući ECB-ovim mjerama jačanja likvidnosti i državnim garancijama, pokazuje istraživanje.

Standardi dodjele kredita domaćinstvima u prvom tromjesečju znatnije su postroženi nego oni za kredite kompanijama a u drugom tromjesečju vjerovatno će biti još stroži, utvrdio je ECB, šrenosi SEEbiz.