Švajcarska ulaže ogromne napore da obuzda jaki franak

Valuta

Međutim, predsjednik centralne banke Thomas Jordan trenutno ne vidi dalje sniženje kamatnih stopa kao primarni instrument u borbi protiv visoke vrijednosti valute, što šteti izvoznoj ekonomiji zemlje.

– Ako je potrebno, još uvijek imamo prostora za manevrisanje, ali sada se fokusiramo na deviznu intervenciju kako bismo ograničili pritisak na švajcarski franak, rekao je Jordan u intervjuu listu Tribune de Geneve.

Najveća recesija podstaknuta koronavirusnom krizom od velike depresije 1930-ih dovela je do “ogromnog pritiska u porastu” na švajcarsku valutu, koja se smatra sigurnim utočištem za mnoge investitore, objasnio je Jordan za Sonntagszeitung. Franak je dobio na vrijednosti prema euru, ali su intervencije vrijedne više milijardi imale velikog uticaja.

– Bez monetarne politike Narodne banke vidjeli bismo potpuno drugačiji kurs franka u trenutnoj situaciji, rekao je. On ne vidi alternativu za nastavak trenutne ultralabave monetarne politike. – Zaista nismo srećni zbog negativne kamate, rekao je Jordan. – Povući ćemo je čim to omoguće okolnosti. Ali negativna kamatna stopa od minus 0,75 posto trenutno je potrebna kako bi se spriječila veća šteta za zemlju.