Države razmatraju povećanje poreza za bogate

Svijet

Govoreći u ponedjeljak sa CNBC-ovom “Street Signs Europe”, Roger Bootle, predsjednik Capital Economicsa, rekao je da je “zabrinut” da bi neke vlade – uključujući i britansku – mogle odlučiti da povećaju poreske stope kako bi se ublažio uticaj pandemije.

– Ako se deficit ne smanji drastično kao rezultat samo ekonomskog rasta, tada će se morati nešto preduzeti, a tu je izbor između smanjenja potrošnje ili povećanja poreza – objasnio je on.

– Ja bih bio za smanjenje stope potrošnje. Opasnost je da, ako podignete porezne stope, smanjićete i podsticaje i efikasnost ekonomije, a to je posljednja stvar koju biste trebali raditi – rekalo je Bootle.

Bootle je dodao da će poreski odgovor na krizu postati političko pitanje dok kreatori politika nastavljaju ponovno otvarati svoje ekonomije, kako bi se oporavio BDP i da bi se ugodilo javnosti.

– Ovdje se radi o tome šta je društveno prihvatljivo, i mislim da je moguće u jednom broju zemalja da će ljudi misliti da porez mora porasti – rekao je on za CNBC.

Vjerovatno će se u nekim zemljama desiti povećanje poreza na bogatstvo.

Ideja o uvođenju ili povećanju poreskih stopa za najbogatije proširila se među ekonomistima, jer dugoročni uticaj pandemije Covid-19 postaje sve očigledniji.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, svijet će doživjeti najdublju recesiju od 1930-ih, pri čemu se očekuje da će se globalna privreda 2020. smanjiti za 3 posto, piše BiznisInfo.

U izvještaju objavljenom prošlog mjeseca, MMF je predložio da vlade razmotre povećanje poreza na dohodak, imovinu i bogatstvo putem takozvanog „solidarnog dodatka“ kao načina finansiranja programa za zaštitu svojih ekonomija.