“Skandal Vajerkard”: Smijenjen šef njemačkog finansijskog regulatora

Svijet

Hufeld se našao pod pritiskom zbog toga što nije uočio malverzacije u Vajerkardu prije nego što je ta kompanija za platne transakcije propala.

“Skandal Vajerkard pokazao je da je njemačkoj finansijskoj superviziji potrebna reorganizacija”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, prenosi Rojters.

Ministarstvo je dodalo da je odluka o zamjeni Hufelda sporazumna i da prethodi rezultatima analize ministarstva o restrukturiranju agencije koji će biti predstavljeni sljedeće sedmice.

Ovo je priznanje problema u njemačkom nadzoru nad kompanijom Vajerkard koja je poslovanje počela obradom kartičnih plaćanja za kockanje i pornografiju prije nego što je postala „fintek“ zvijezda a na kraju – najveća njemačka finasijska afera.

Zahtjevi za Hufeldovom ostavkom su eruptirali u četvrtak nakon što je BaFin prijavio jednog od svojih zaposlenih državnim tužiocima zbog sumnje za insajdersko trgovanje povezano sa Vajerkardom, neposredno prije nego što je ta firma propala.

Hufeld je u saopštenju ministarstva naveo da je značaj i relevantnost BaFina porasla tokom njegovih šest godina na funkciji predsjednika agencije.

„Pred agencijom su sada drugi zadaci koje treba rješavati“, dodao je i poželeo svom nasljedniku sve najbolje.

Nije objavljeno ko će zameniti Hufelda na funkciji.