Četvrti najveći automobilski koncern na svijetu zvaće se Stellantis

Automobil

Uskoro i zvanično četvrti najveći automobilski koncern na svijetu zvaće se Stellantis.

Iz koncerna u nastanku poručuju da ovaj znak odražava “bogato naslijeđe kompanija koje su osnovale grupu Stellantis”, kao i “jedinstvenu kombinaciju snaga novog portfolija i 14 marki automobila koje će postojati pod novom krovnom kompanijom”. Misli vodilje kod kreiranja novog znaka i imena grupacije bile su, kažu, “optimizam, energija, inovativnost i obnovljivost, pogotovo stoga što Stellantis želi biti jedan od predvodnika u novoj eri održive mobilnosti”

Osim ovog tipičnog marketinškog rječnika kojim se opisuje identitet nove marke, doznaje se da bi posljednji pravni koraci prema spajanju grupacija FCA i PSA trebali biti poduzeti tokom prvog tromjesečja 2021. godine. Nakon toga obije će kompanije održati vanredne skupštine dioničara koje bi trebale finalno potvrditi spajanje. Ono će postati i službeno kada ga odobre sva nadležna regulatorna tijela u državama u kojima će Stellantis poslovati.

Nova grupacija, na čije ime bi trebalo da počnemo da se navikavamo, uključivaće marke automobila Peugeot, Citroen, DS, Opel/Vauxhall, Fukang, Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lanciu, RAM i Maserati. Moguće je da će optimizacija procesa dovesti do ukidanja pojedinih modela koji se preklapaju i ciljaju na iste kupce, no sve pomenute marke automobila trebale bi ostati na životu.