Rusija i Saudijska Arabija planiraju 74 zajednička projekta

Svijet

Rusija i Saudijska Arabija pripremile su okvirni plan za razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje, a do marta 2021. biće predstavljena 74 nova zajednička projekta čija je realizacija predviđena za blisku budućnost.

Zvaničan dokument bi trebalo da bude potpisan u prvoj polovini naredne godine.

Dogovor je postignut tokom sastanka Aleksandra Novaka, zamjenika ruskog premijera, i ministra energetike Saudijske Arabije Abdela Aziza ben Salmana.

Novak je potvrdio da se u ovom trenutku u Rusiji realizuje 30 projekata uz finansijsku podršku Rijada u visini od dve i po milijarde dolara, kao i da je riječ je o projektima iz oblasti saobraćaja, tehnologije i vejštačke inteligencije.

On je dodao da je Saudijska Arabija za Rusiju strateški partner na Bliskom istoku i podsjetio da je prošle godine bio potpisan program razvoja trgovinsko-ekonomskog razvoja s ciljem da do 2024. godine obim robne razmjene između dvije zemlje dostigne pet milijardi dolara.

“Sa zadovoljstvom smo danas konstatovali da se u odnosu na prošlu godinu naša razmjena povećala za 60 odsto”, rekao je Novak, prenio Sputnjik.