Kina pokreće istragu protiv Alibabe

Svijet

Kineska državna uprava za regulaciju tržišta objavila je da će početi istragu protiv kompanije Alibaba.

Istraga će biti započeta zbog sumnji da je ova kompanija u svom poslovanju pokazala određene monopolističke aktivnosti.

Kineski regulatori tržišta su već ranije upozoravali Alibabu da prekine praksu prisiljavanja trgovaca da potpisuju ekskluzivne ugovore koji ih sprečavaju da nude proizvode na konkurentskim platformama.

Finansijski regulatori takođe će se tokom narednih dana sastati s Alibabinim finansijskim tehnološkim ogrankom Ant Group gde će razgovarati i o kreditnim poslovima koje ova kompanija u poslednje vrijeme obavlja.

Kineske tehnološke gigante poput Alibabe i Tencenta sve više kontroliše kineska vlada, a opravdanje za takve postupke vide u tome što kompanije poput ovih imaju sve veću moć kada je u pitanju pozicija na tržištu, što kineske vlasti smatraju pogrešnom praksom.

Nekoliko godina ranije jedan od najvećih kineskih sajtova za trgovinu JD tražio je pokretanje istrage protiv Alibabe zbog sličnih razloga. JD se tada pozivao na propis koji je stupio na snagu 2015. godine i kojim se zabranjuje stranicama za web trgovinu da sprječavaju ili ograničavaju učešće svojih trgovaca u promotivnim kampanjama na drugim platformama, prenosi Klix.ba.

Pored ovih optužbi, kompanija Alibaba imala je problem i na evropskom tržištu, a udruženja potrošača najvećih evropskih zemalja tražila su od regulatora matičnih zemalja da pokrenu istragu protiv Alibabe zbog nezakonitih praksi njihove stranice AliExpressa, koje se ne podudaraju s pravilima Evropske unije.