Američka ekonomija ubrzala u drugom kvartalu

Svijet

Američka ekonomija u drugom je tromjesečju ove godine ubrzala je zahvaljujući snažnijoj ličnoj potrošnji i većim ulaganjima kompanija u opremu, pokazale su procjene američkog ministarstva trgovine, potvrdivši da je slabašna izvedba u prethodnom kvartalu bila privremena

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 2,6 posto u drugom kvartalu u odnosu na isto razdoblje godine ranije, objavilo je ministarstvo trgovine. Takav je podatak u skladu s procjenama ekonomista.

Stopa rasta za prvo tromjesečje 2017. godine revidirana je, pak, naniže, na 1,2 odsto, sa prvobitno objavljenih 1,4 posto. Rast u prvom kvartalu bio je najslabiji u godinu dana.

Snažnija lična potrošnja najvećim je dijelom bila zaslužna za ubrzanje privrede u drugom tromjesečju, ubrzavši po stopi od 2,8 odsto, nakon 1,9-odstotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazao je izvještaj ministarstva.

Potrošnja kompanija na opremu, također važan činilac BDP-a, u drugom je tromjesečju porasla za 8,2 posto, po najvišoj stopi od trećeg tromjesečja 2015. godine.

Ulaganja kompanija za te namjene bilježe rast treće tromjesečje zaredom, pokazali su podaci ministarstva.

U ministarstvu napominju i da je podršku rastu privrednih aktivnosti drugo tromjesečje zaredom pružila trgovinska razmjena.
Iz toga proizlazi da je najveća svjetska ekonomija u prvoj polovini ove godine porasla za 1,9 odsto pa ostaje malo vjerojatno da će rast BDP-a za cijelu godinu premašiti 2,5 posto, primjećuje Rojters i podsjeća da je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa za ovu godinu ambiciozno zacrtala stopu rasta od tri odsto.