Neto dobit UniCredit banke nakon trećeg kvartala 1,1 milijardu eura

Italijanska banka UniCredit u četvrtak je saopštila da je treće tromjesečje zaključila sa neto dobitkom većim za četvrtinu zahvaljujući dobiti od trgovanja i stabilnim prihodima od naknada koji su nadoknadili slabije kamatne prihode.

U periodu od jula do septembra najveća italijanska banka po imovini, poslovala je sa prilagođenom neto dobiti od 1,1 milijardu eura, što je povećanje od 25,7 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše portal Indikator.

Neto dobit prilagođena je za jednokratne stavke, uključujući prodaju preostalog udjela u online banci Fineco.

I bez jednokratnih stavki neto dobit banke u ovogodišnjem trećem tromjesečju iznosila je 1,1 milijardu eura, pokazuje izvještaj. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 29 miliona eura zbog zbog otpisa imovine u turskom ogranku i rezervacija za troškove vezane za kršenje američkih sankcija Iranu.

Prihodi su uvećani 1,7 odsto, na 4,7 milijarde eura.

Neto prihodi od naknada i provizija pritom su porasli tri odsto, na 1,57 milijardi eura. Neto kamatni prihodi iznosili su 2,56 milijardi eura i manji su za pet odsto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Neto dobit od trgovanja iznosila je 378 miliona eura, što predstavlja povećanje od 28,9 odsto.
Bančine rezultate dodatno su ojačale 19,1 odsto niže rezervacije za gubitke po zajmovima, od 563 miliona eura.

U skladu sa strategijom prodaje imovine koja ne spada u osnovnu djelatnost, pod dirigentskom palicom izvršnog direktora Jeana Pierrea Mustiera, UniCredit je u srijedu naveče objavio da je prodao kompletan 8,4-postotni udio u milanskoj komercijalnoj banci Mediobanca.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju trećeg tromjesečja 12,6 odsto i uvećana je za pola postotnog boda u odnosu na kraj prošlogodišnjeg septembra, zahvaljujući prodaji udjela u Finecu.

Udio problematičnih zajmova u ukupnima smanjen je na 5,7 odsto, najniži nivo među vodećim italijanskim bankama, primjećuje Reuters.

Izvještaj pokazuje i da su u trećem kvartalu smanjili portfelj italijanskih državnih obveznica za 3,6 milijarde eura.

Uprava će predstaviti novi poslovni plan 3. decemra, za koji je Mustier rekao da će imati naziv “Tim 2023”.