Moskva i Peking potiskuju dolar u međusobnoj trgovini

Valuta

Moskva i Peking povećali su udio poravnanja u nacionalnim valutama ove godine na 25 posto u odnosu na skromna dva posto zabilježena prije sedam godina, izjavio je ruski ambasador u Kini Andrey Denisov.

„Udio nacionalnih valuta u našim [trgovinskim]odnosima s Kinom neprestano se povećava. Dostigao je otprilike četvrtinu kroz devet mjeseci od početka godine. Ovo je prilično velik napredak ”, rekao je Denisov.

Kako on kaže, sam proces pretvaranja međusobne trgovine u nacionalne valute zaista je izazovan, ali prijeko potreban u trenutnim geopolitičkim uslovima.

Poluga uticaja

Ambasador je naglasio da su dvije države prisiljene preći na rublju i juan zbog stalnog pritiska na trgovinske partnere, prenosi Russia Today.

“Kina i Rusija u tom pogledu nisu jedinstvene, široki spektar država mora raskinuti s američkim dolarom, jer to nije samo finansijsko sredstvo, već poluga uticaja”, dodao je Denisov.

Strane su potpisale međuvladin sporazum o prelasku na nacionalne valute u bilateralnoj trgovini početkom 2019. Tada su se Moskva i Peking dogovorili da pojačaju međuvalutna poravnanja i do 50 posto.

Ranije ove godine, Kinesko udruženje za prekomorski razvoj izvijestilo je da se očekuje da bilateralna trgovina između Kine i Rusije premaši 100 milijardi dolara do kraja 2019. godine.

Moskva i Peking preduzeli su značajne korake ka uklanjanju barijera koje bi mogle ometati saradnju koja se brzo razvija. Dvije države takođe su najavile ambiciozni cilj udvostručenja obima trgovine na 200 milijardi dolara do 2024. godine.