Najneobičnije novčanice svijeta

Nova novčanica od 50 eura trebalo bi da bude „apsolutno sigurna“ od falsifikovanja ali što se tiče veličine, ona je ipak samo prosječna. Ovo su neke od najneobičnijih novčanica koje su bile u opticaju širom svijeta

Najmanja 
Do sada najmanja novčanica na svijeta bila je u opticaju u Rumuniji. Centralna banka u Bukureštu novčanicu od 10 banija izdala je 1917. Takoreći iz nužde. S obzirom na to da je tokom Prvog svjetskog rata vladala nestašica sirovina za proizvodnju kovanog novca, čak i kod manje vrijednosti kovanica prešlo se na štampanje papirnih novčanica. Zeleno-smeđa mini-novčanica dimenzija 27,5 puta 38 milimetara, bila je velika otprilike kao neka poštanska markica.

Najveća 
Sa druge strane, do sada najveća novčanica u istoriji bila je apsolutno neprikladna za novčanike standardne veličine. Riječ je o filipinskoj novčanica od 100.000 pezosa, koja je veća od lista papira veličine A4. Izdata je 1998, povodom stote godišnjice Deklaracije o nezavisnosti te zemlje. Danas je ta novčanica posebno tražena među kolekcionarima.

Jugoslavenski dinari sa puno nula
Pet stotina milijardi dinara novčanica je s likom Jovana Jovanovića Zmaja, a kojom se u Srbiju 1994. godine moglo nabaviti dvije litre mlijeka. Platu je valjalo potrošiti što prije, jer cijene su se duplale na dnevnoj bazi. Danas ta novčanica vrijedi više nego ikada, pa se na numizmatičkom tržištu može prodati za i do deset američkih dolara.

novcanica 2

Milion funti
Najveća britanska novčanica ikada odštampana je ona iz 1948. godine, od milion funti, poduhvat koji je služio kao privremena mjera za vrijeme Maršalovog plana rekonstrukcije poslije II svjetskog rata. Dizajnirane samo za upotrebu od strane vlade SAD, banknote su otkazane nakon samo nekoliko mjeseci, pružajući šansu samo rijetkima da je se dokopaju. Iako nisu bile dugo vremena u upotrebi, novčanice su potvrdile svoju vrijednost u 2008. godini kada je jedna od preostale dvije takve novčanice prodata za $120,000 na aukciji.

Najvrijednija
Godinama se najviše moglo kupiti sa singapurskom novčanicom od 10.000 dolara. Zbog njene protivvrijednosti od 6.000 evra, ona je bila najvrednija novčanica svijeta. Uvedena je 1973, a 2004. je polako povučena iz opticaja – kako bi se iskorijenilo pranje novca.

Jedinica sa 14 nula
Iz Zimbabvea potiče novčanica s najvećom nominalnom vrijednošću: novčanica od 100 biliona dolara. Štampana je 2009. kao reakcija na podivljalu hiperinflaciju u toj afričkoj zemlji, a koja je dovela do toga da je hljeb koštao po 300 milijardi zimbabveanskih dolara. Rekordna novčanica iz Zimbabvea imala je jednu jedinicu i 14 nula (što je tri nule više od najveće novčanice štampane u SR Jugoslaviji 1994. od petsto milijardi).

novcanica 3

Crnkinja na novčanici od 20 dolara
Lik Harijet Tabman, američke aktivistkinje za ukidanje ropstva iz 19. vijeka, naćiće se na novčanici od 20 dolara. Ona će se tako pridružiti velikanima poput Džordža Vašingtona, Abrahama Linkolna i Bendžamina Frenklina koji se nalaze na američkim banknotama. Biće to prvi put da se lik jedne crne žene nađe na američkoj novčanici, kao i prvi put za posljednjih sto godina da se na američkoj banknoti nađe lik jedne žene.

novcanica 4

Nova novčanica od 50 eura
Proizvodnja novčanica odavno je stvar visoke tehnologije i to ne samo zato da bi se spriječilo njihovo falsifikovanje. Za novčanice eura, nikakav problem nije ni pranje na 90 stepeni u veš-mašini, agresivno gužvanje ili aceton za odstranjivanje laka za nokte. Prije nego što budu puštene u opticaj, one se podvrgavaju zahtjevnim testovima. Budući da se koriste najčešće, novčanice od pet i deset eura imaju i najkraći vijek trajanja. Po pravilu se iz opticaja povlače već nakon šest mjeseci. Novčanice od 200 ili 500 eura koriste se godinama, jer one ionako većinu vremena provedu – u trezorima. (Sandra Vukić)