Dolar ojačao nakon tri sedmice slabljenja

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice ojačao, nakon tri sedmice slabljenja, što se najviše zahvaljuje rastu njegovog kursa prema euru i britanskoj funti

Kurs eura prema dolaru  pao je prošle sedmice 0,8 odsto, na 1,1195 dolara. U odnosu na jen, cijena dolara ostala je skoro nepromijenjena, na 110,35 jena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je sedmice porastao 0,5 odsto, na otprilike 97,35 bodova, što je njegov prvi rast u posljednje četiri sedmice.

Odmicanje tog indeksa sa najnižih nivoa u sedam mjeseci najviše se zahvaljuje jačanju dolara prema funti nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Britaniji.

Samo u petak kurs funte potonuo je 1,6 odsto, na 1,2745 dolara, nakon što su rezultati izbora pokazali da je Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila apsolutnu većinu u parlamentu.

Konzervativci su izgubili 12 mjesta u parlamentu u kojem su dosad imali apsolutnu većinu od 330 mjesta, koju je May željela dodatno da ojača uoči početka pregovora o Brexitu 19. juna.

Euro je, prema dolaru skliznuo s najviših nivoa u sedam mjeseci koje je dostigao prije sedmicu dana zahvaljujući poboljšanim privrednim prognozama u Evropi.

Uteg euru bilo je to što je Evropska centralna banka (ECB) na sjednici u četvrtak smanjila procjene inflacije i poručila da na sjednici nije bilo razgovora o postepenom smanjenju izdašnog programa kupovine obveznica.

Fokus se sada preusmjerava na američku centralnu banku Fed za koju se očekuje da će podići ključnu kamatnu stopu naredne sedmice po završetku dvodnevne redovne sjednice.

Osim toga, u fokusu tržišta biće hoće li Fed signalizirati mogućnost daljeg zaoštravanja monetarne politike u narednim mjesecima.