Gubitak tržišta kriptovaluta 190 milijardi dolara za 24 sata

Valuta

Oštar pad cijene bitkoina i drugi digitalnih novčića zbrisao je danas oko 190 milijardi dolara vrijednosti sa cijelog tržišta kriptovaluta.

Eksperti kažu da bi to mogao da bude signal da su investitori krenuli s rasprodajom virtuelnog novca, kako bi realizovali profite.

Ukupna vrijednost tržišta kriptovaluta iznosila je 932,20 milijardi dolara oko 8:10 časova po Griniču, u odnosu na jučerašnjih 1,1 bilion dolara, pokazuju podaci portala Koinmarketcap.

Najveća svjetska kriptovaluta, bitkoin, sunovratila se za više od 17 procenata na dnevnom nivopu, 34.654 dolara. Drugi po veličini digitalni novčih, etereum, potonuo je za više od 20 procenata, na 1.072 dolara, prenosi agencija “Blumberg”.

Bitkoin je prošle sedmice dostigao rekordnu vrijednost od skoro 42.000 dolara, a u posljednjioh 12 mjeseci je zabilježio rast vrijednosti od preko 340 procenata.

Stratezi investicione banke “JPMorgan” predviđaju da bi bitkoin mogao dugoročno da dostigne cijenu od 146.000 američkih dolara, konkurišući zlatu kao alternativno sigurno utočište. Zaključno sa petkom, jedan bitkoin je vrijedio više od poluge zlata od 20 unci.

Ipak, iz “JP Morgana” su dodali da bi bitkoin, koji je poznat po snažnom osciliranju cijene, morao da postane znatno manje volatilan da bi dostigao nivo od 146 hiljada dolara.