Euro pao ispod 1,08 dolara

Valuta

Vrijednost eura prema dolaru u srijedu je pala nakon medijskih napisa da Evropska centralna banka namjerava na duži rok zadržati svoju labavu monetarnu politiku

U popodnevnim časovima eurom se trgovalo za 1,0754 dolara, što predstavlja dnevni pad od 0,55 odsto. Euro je oslabio i u odnosu na druge vodeće valute u svijetu. Evropska valuta je u padu i prema britanskoj za 0,24%, na 1,1541 eura za funtu, dok je prema švajcarskom franku slabija 0,16% nego juče i jedan euro se trguje za 1,0714 franka, Najveći pad, 1,09%, euro bilježi prema ruskoj valuti koja je, podstaknuta dvodnevnim rastom nafte dosegla nivo 60,9463 rubalja za euro.

Reuters je danas objavio da ECB nastoji da uvjeri investitore da je njihova politika jeftinog novca daleko od završetka. Iako evropske monetarne vlasti priznaju da je ekonomija eurozone ojačala, povećanje kamatnih stopa bi ugrozilo privredni napredak rubnih članica, Španije, Italije i Portugala.

Američki dolar je ojačao podstaknut snažnim ekonomskim podacima i očekivanjem tržišta po pitanju daljnjeg rasta kamata u SAD. Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest najvažnijih valuta u svijetu, ojačao je 0,33%, na 99,86, najviši nivo od 21.marta. Podršku dolaru pružili su podaci o rastu povjerenja potrošača u SAD na najviši nivo u posljednjih 16 godina. Organizacija The Conference Board je saopštila da je njen indeks raspoloženja potrošača skočio s februarskih 116,1 na 125,6 poena u martu, što je najbolji rezultat od decembra 2000. godine. Ovaj indeks mjeri i kako potrošači procjenjuju trenutne uslove i kakva su njihova očekivanja od budućnosti, a rezultati su ovog mjeseca bolji u obje kategorije. Ekonomisti pažljivo posmatraju raspoloženje potrošača jer njihova potrošnja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD.

U fokusu tržišta juče je bila britanska funta, prvenstveno zbog zvaničnog pokretanja procedure izlaska Velike Britanije iz EU. Funta je bila pala 1,2377 dolara, da bi se tokom dana oporavila i trguje se za 1,2404 dolara, što je 0,3 niža vrijednost u odnosu na prethodni dan. (Agencije)