Stanari Njujorka duguju više od milijardu dolara za kirije

City

Stanaru u Njujorku duguju više od milijardu dolara neplaćenih kirija zbog propuštenih uplata i recesije uzrokovane pandemijom koronavirusa, piše Vol strit žurnal.

Iznos duga najnoviji je pokazatelj da naknade za nezaposlenost i federalni stimulativni paketi do sada nisu bili adekvatni za ublažavanje rastućeg finansijskog tereta zakasnelih kirija u hiljadama njujorških domaćinstava.

Stanodavci i podstanari javno su lobirali za veću pomoć vlade tokom pandemije.

Državi Njujork predviđeno je 1,3 milijarde dolara pomoći za rješavanje pitanja stanovanja u prošlomjesečnom paketu pomoći za COVID-19.

Istraživanje koje je sprovela trgovinska grupa “Program poboljšanja stanovanja u zajednici” bilo je usmjereno na zgrade podložne gradskim zakonima o zakupu. Stanovi u takvim zgradama čine oko polovine ukupnih stanova za iznajmljivanje u Njujorku.

Skupljajući odgovore stanodavaca, grupa je procijenila da čak 185.000 domaćinstava koja žive u ovim stanovima zaostaju za više od dva mjeseca, sa prosječnim dugom većim od 6.000 američkih dolara.

Džej Martin, izvršni direktor ove grupe rekao je da je dug za zakup od ostatka inventara stanova u Njujorku vjerovatno isti ili veći, što znači da je ukupan dug koji imaju iznajmljivači u Njujorku vjerovatno veći od dvije milijarde dolara.

Izvor: Novaekonomija.rs