Direktor Goldman Saksa kažnjen smanjenjem plate za 10 miliona dolara

MANAGER

Američka investiciona banka Goldman Saks smanjila je godišnju platu izvršnom direktoru Dejvidu Solomonu za 10 miliona dolara ili 36%, kao kaznu zbog uloge banke u jednom od najvećih finansijskih skandalu u svijetu kojem je učestvovao malezijski državni investicioni fond, poznat kao 1MDB.

Investiciona banka Goldman Saks pristala je da plati skoro 3 milijarde dolara kazne nakon što se izjasnila krivom za optužbe o kršenju američkih antikorupcijskih zakona u masovnom skandalu sa malezijskim investicionim fondom.

Solomonov kompenzacioni paket smanjen je na 17,5 miliona dolara za 2020. godinu, u odnosu na 27,5 miliona dolara koliko je dobio 2019. godine, navodi se u najnovijem američkom izvještaju o hartijama od vrijednosti.

U oktobru je banka najavila da će se Solomon suočiti sa smanjenjem plata, zajedno sa drugim rukovodiocima, uključujući finansijskog direktora Stivena Šera i izvršnog direktora Džona Valdrona, u svetlu nalaza istrage.

Šerova plata smanjena je na 15,5 miliona sa 22,5 miliona u 2019. Valdronova zarada smanjena je na 18,5 miliona, sa 24,5 miliona u 2019. Ukupna plata trojice rukovodilaca za 2020. godinu smanjena je za 24 miliona kao odgovor na skandal.

„Iako niko od njih nije bio umiješan ili svjestan učešća firme u bilo kojoj nedozvoljenoj aktivnosti u vrijeme kada je firma ugovarala transakcije obveznicama od 1MDB, Odbor posmatra stvar sa 1MDB kao institucionalni neuspijeh, koji nije u skladu sa visokim očekivanja koja ima za firmu“, saopštila je banka.

Skandal se odnosi na prodaju obveznica koju je Goldman Saks organizovao i potpisao za 1MDB, iz čega američko Ministarstvo pravde tvrdi da je ukradeno 4,5 milijardi dolara.

Kinesko-malezijski finansijer Lov Taek Džo, poznatiji kao Džo Lov, smatra se jednim od glavnih organizatora prevare sa 1MDB. Uprkos tome što nikada nije imao formalni položaj u fondu, on je navodno igrao ključnu ulogu u aktivnostima. Američko ministarstvo pravde optužilo je malezijskog finansijera da je smislio zavjeru za preusmjeravanje novca iz fonda na bankovne račune bivšeg premijera Malezije Nadžiba Razaka.