Ovo su četiri najuticajnije osobe u svijetu kriptovaluta

MANAGER

Online izdanje lista Economist je predstavilo četiri najuticajnije osobe u svijetu kriptovaluta. Sve one imaju platforme za trgovanje kriptovalutama.

Među njima je 29-godišnji Sam Bankman-Fried, direktor kompanije za trgovinu kriptovalutama FTX. Njegovo bogatstvo je procijenjeno na više od 22 milijarde dolara.

Njega i ostale uticajne osobe nazivaju čudima od djeteta na tržištu čija je vrijednost veća za 12 puta. Od početka prošle godine do sredine decembra ove godine poraslo je na 2,3 biliona dolara.

Na čelu najveće berze kriptovalutama Binance je 44-godišnji Changpeng Zhao, kojeg zovu CZ. On je najstariji od četiri najuticajnije osobe na tržištu kriptovaluta.

Lider u ovoj finansijskoj djelatnosti postao je prije tri godine, do kada je to bio Arthur Hayes koji je suosnivač platforme za trgovinu kriptovalutama BitMEX. Ova platforma je bila jedna od najpopularnijih i najrizičnijih.

Na čelu platforme Coinbase je introvertni i nepokolebljivi Brian Armstrong. Ovo je jedna berza za trgovinu kriptovalutama koja je već duže vremena izlistana i regulisana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prethodno istaknute osobe imaju bogatstvo vrijedno milijarde dolara i veliki utjecaj. U tome su uspjele u samo nekoliko godina, piše Economist.