Top poslovnog svijeta u stvari čine čudaci

MANAGER

Svi medijski eksponirani velikani biznisa od Brensona i Bila Gejtsa do Zakerberga i aktuelnog Džeka Dorsija koji je nedavno napustio čelo Twitter-a, uzor su ostatku poslovnog svijeta, njihovih ambicioznih nasljednika. I to ne samo u poslovnim potezima i pravljenju novca, već i u onim svakodnevnim navikama.

Svašta možete na internet stranicama pronaći o navikama poslovnih velikana.

Zna se da je Stiv Džobs (Apple), uzor mnogima, jeo nedjeljama samo jednu vrstu hrane. Jabuke, šargarepe sa limunom su bile danima na njegovom meniju. Od mladosti je malo jeo sa periodima gladovanja. Kako bi njegovi biografi napisali Džobs je slijedio minimalizam i u hrani i u dizajnu. Danas bi se njegov način ishrane popularno nazvao fasting, termin i način ishrane izuzetno popularan posljednjih nekoliko godina. Kupao se jednom sedmično pogotovo kada je bio na voćnoj dijeti.

Ričards Brenson neizostavno pije 20 šolja čaja dnevno. English breakfast, isključivo.

Za Zakerberga se zna da jede meso, ali samo meso životinje koju sam ulovi. Izjavio je za Fortune magazin da želi da bolje upozna svijet time što će kroz lično iskustvo naučiti da jedno biće mora da umre da bi on pojeo meso. Tako je 2011. počeo sa kuvanjem lososa, a nastavio klanjem životinja čiju je finalnu obradu povjerio mesarima iz okoline Senta Kruza. Ako se nađe u restoranu, jede vegetarijanske obroke.

Džek Dorsi je aktuelan posljednjiih dana zbog vijesti o povlačenju sa čela Twitter-a, pa je potegnuta i tema o njegovim dnevnim navikama i promjeni imidža. Pored podsjećanja da Dorsi jede samo jedan obrok dnevno (ribu, piletinu, artičoke, crnu čokoladu i ribizle) i da vikendom gladuje što je za njega nevjerovatno iskustvo, pojavili su se i novi zanimljivi detalji.

Na primjer, vrlo je precizan kada je spavanje u pitanju. Spava uvjek u isto vrijeme kako bi imao što veće koristi od REM faze u kojoj se stimulišu dijelovi mozga zaduženi za učenje, prenosi portal Bonitet.com.

Svaku zoru započne u ledenoj kadi. Voli kada iz toplog kreveta uleti u vodu sa ledom jer mu to, kako kaže, odblokira neke dijelove mozga i dobije volju da uradi bilo šta. Isto radi i Tim Kendal, nekadašnji Pinterest izvršni direktor i sadašnji direktor Moment-a. Voli da počne svaki dan u ledenoj vodi, pet minuta.

U kući Dorsi ima sto za kojim stoji i nad kojim je lampa sa infrared sijalicom, a poznato je da ovaj dio spektra svjetlosti podmlađuje kožu, brzo regeneriše i uklanja sve nepravilnosti.

Svakog dana, kako je izjavio za Make It, radi vježbe sedam minuta. Nema ličnog trenera i ne želi ga.

Meditira dva puta dnevno, ujutru i uveče po sat. Prije tri godine na svom Twitter nalogu je objavio fotografije sobe, vrlo skromno opremljene, i kupatila gdje boravi deset dana i meditira od četiri do devet uveče. Nema vijesti, televizije, telefona, čitanja, pisanja, vježbanja. Soba je u indijskoj regiji poznatoj po meditaciji i svecu Mahima Darmi koji je živio 109 godina. Možda su boravci u Indiji uticali na promjenu Dorsijevog imidža i odabir narandžastih majica uz dužu bradu koja je nov detalj.

Ilon Mask ceo svoj dan dijeli na segmente od pet minuta, šta god da radi. U kojoj god da je firmi, da li spava ili ruča, svoje vrijeme dijeli na pet minuta. Da li zbog analize urađenog ili čistog sujevjerja, ne zna se, nije izjavio.

Tvorac Nintendo-a Šigeru Mijamoto ima neobičnu naviku da mjeri predmete oko sebe. Prvo od oka proceijni koliko bi predmet mogao biti visok, zatim ga metrom izmjeri (što podrazumijeva da metar uvjek ima sa sobom).

Zanimiljivo za jednu predsjednicu – Sara Blejkli (Spanx) svako se jutro prije posla vozi kolima sat vremena. Ne vozi toliko jer joj je posao od kuće udaljen sat vremena vožnje, već zato što najbolje razmišlja dok vozi. Inače, zgrada u kojoj živi nalazi se pored zgrade gdje joj je kancelarija.

Majkl Kors, dizajner i kreativni direktor firme Michael Kors, svakog dana godinama nosi crno odijelo, svakog dana, isti model. Kaže da nije sujevjerje već ušteda vremena u odabiru šta da obuče.

Možda vam neke od ovih dnevnih navika uticajnih biznismena nisu ni neobične ni čudne. Uzmite samo u obzir koliko su ovi ’čudaci’ koji mijenjaju svijet posvećeni dnevnom ritmu i ne odustaju od svojih odluka i rituala i biće vam dovoljno.

A, možda je ključ u rečenici bivše žene Ilona Maska Žastin: „Ekstreman usjpeh je rezultat ekstremnih ličnosti“. Na to se može nadovezati izjava bivše dame Bila Gejtsa: „… to su čudaci prinuđeni da istražuju svijet na neobičan i izazovan način“.