Brazil najavljuje privatizaciju velikog javnog preduzeća

Svijet

Brazilska vlada razmatra privatizaciju energetskog giganta Eletrobrasa u nastojanju da uravnoteži zjapeći deficit budžeta, saopštilo je Ministarstvo energetike

„To je potez od fundamentalnog značaja za razvoj brazilskog sektora električne energije“, rekao je ministar rudarstva i energetike Fernando Koeljo Filjo na konferenciji za novinare u Braziliji, prenosi agencija AFP.

Ministarstvo energetike je navelo u saopštenju da će ta prodaja „doprinijeti konkurentnosti i efikasnosti preduzeća u upravljanju poslovanjem“.

Vlada, koja se bori sa izmirivanjem obaveza nakon dvogodišnje duboke recesije, nada se da će prikupiti 20 milijardi reala (6,3 milijarde dolara) od prodaje dijela najvećeg energetskog preduzeća u zemlji.

Država namjerava da zadrži „zlatni udio“ kako bi imala pravo veta. Takođe je saopštila da će nuklearne elektrane biti izuzete iz prodaje, kao i hidroelektrana Itajipu, koja je u zajedničkom vlasništvu sa susjednim Paragvajem.

Vlada trenutno drži 40,98 odsto kapitala Eletrobrasa, dok državna razvojna banka BNDES ima još 18,72 odsto.

Cijena običnih akcija kompanije posle saopštenja vlade dostigla je na zatvaranju za 48,9 odsto viši nivo u odnosu na prethodni trgovački dan, dok su prioritetne akcije porasle za 32,6 odsto. To je uticalo na skok Ibovespa indeksa na berzi u Sao Paolu, koji je probio granicu od 70.000 poena.

Prošle nedelje vlada je priznala da neće ostvariti budžetske ciljeve i povećala je planirani budžetski deficit na 50 milijardi dolara za 2017. godinu, sa ranijih 44 milijarde dolara.

Ministarstvo energetike je saopštilo da dugovi posrnule energetske kompanije „isisavaju“ budžetska sredstva koja bi mogla da se „koriste za bezbjednost, obrazovanje i zdravstvo“, prenosi agencija AFP.