Kongres saslušao ključne aktere afere GameStop

Svijet

Ključni akteri berzanske spekulacije, u američkim medijima poznate kao „GameStop saga“, odgovarali su u četvrtak na pitanja kongresmena. Riječ je o kompaniji za prodaju video igrice kojoj posao loše ide posljednjih godina, ali su njene akcije porasle prošlog mjeseca za dvije nedjelje trgovanja za 2.000 odsto, prije nego što su ponovo pale.

Akcije kompanije GameStop vredele su 4. januara 17,25 dolara, a 27. januara dostigle su vrijednost 347,51 dolar, prije nego što su se vratile na oko 45 dolara po akciji. Podsetimo, mali investitori amateri, okupljeni na internet forumu Reddit investirali su u akcije kompanije GameStop, enormno podižući njihovu vrednost za samo nekoliko dana. Riječ je o poznatoj berzanskoj tehnici „short selling“ ili „kratka pozicija“.

Suština tehnike je da veliki hedge fondovi „pozajmljuju“ akcije kompanija u propadanju, dobijajući istovremeno od brokera novac u iznosu trenutne vrijednosti dionica. Na primjer 10.000 dolara i 100 akcija neke kompanije uz obavezu da će vratiti tih 100 dionica za mjesec ili dva.

Uobičajeno je da u međuvremenu vrijednost takvih dionica pada, a ako bi pala recimo za 50 odsto, to bi značilo da velikom investitoru treba svega 5.000 dolara za 100 deonica koje će uredno vratiti i profitirati preostalih 5.000 dolara.

Međutim, ako vrijednost dionica poraste, ili ako puno poraste kao u slučaju kompanije Game Stop, to znači da će veliki investitor morati da plati 2.000 odsto više novca za onih 100 pozajmljenih akcija i da će biti na velikom gubitku. U slučaju kompanije GameStop riječ je o oko 20 milijardi dolara koje su izgubili veliki ulagači.

Vratimo se ispitavanju u Kongresu. Prvo ročište, u vidu šestočasovnog saslušanja o pravnim i finansijskim posljedicama masovnog otkupa akcija koje su mogle da ugroze američki finansijski sistem, otvorilo je pitanje lakoće pristupa trgovanju koju omogućava Robinhood platforma, preko koje se trgovalo akcijama GameStopa. Nekoliko puta je pomenuto samoubistvo jednog od korisnika Robinhooda, koji je vjerovao da je nagomilao stotine hiljada duga.

Korisnici platforme Robinhood okrivili su ovu brokersku kuću za obustavu trgovanja akcijama kompanije GameStop, usred kupovine koju su pokrenuli trgovci na malo na forumu Reddit, pa su kongresmeni zatražili da čuju o čemu je riječ.

Mali investitor Kit Džil (Keith Gill) koji je ostvario veliku zaradu na trgovini akcijama Game Stop porekao je da su njegovi komentari na mreži podstakli nesofisticirane investitore da rizično ulažu u akcije prodavca video igara. „Nekoliko toga nisam. Nisam mačka. Nisam institucionalni investitor. Nisam ni hedge fond“, rekao je Gill na početku svjedočenja.

Izvršni direktor kompanije Robinhood Vlad Tenev branio je svoju trgovinsku platformu od navoda da su ograničenja koja je postavila dovela u nepovoljniji položaj manje investitore u korist velikih hedge fondova, prenosi Yahoo Finance.

Kongresmeni su ocijenili da je Robinhoodu potrebna bolja zaštita i korisnička usluga za one korisnike kojima je potrebna podrška. Mnogi zakonodavci imali su primjedbe na kontroverznu praksu da berzanski brokeri dobijaju povraćaj za suštinsku prodaju sposobnosti za izvršavanje naloga.

Tenev je naveo da oko 50 odsto dobiti kompanije Robinhood dolazi od plaćanja protoka porudžbina. Neki zakonodavici pitali su da li bi to uopšte trebalo dozvoliti, dok su drugi, kao Aleksandrija Okasio-Kortez (Alexandria Ocasio-Cortez) predložili da tu zaradu prenose kupcima, prenosi Guardian.

Treći su predložili oporezivaje ovih transakcija, uz ocjenu da bi porez od 0,1 odsto na finansijske transakcije obeshrabrio trgovanje visokog rizika, a u periodu od 10 godina na taj način bi bilo prikupljeno više od 800 milijardi dolara za poreske obveznike. Istraživanje slučaja GameStopa biće nastavljeno.