Pariz najavio izgradnju sedam nebodera i tornjeva zbog Bregzita

Francuski arhitekta Jean Nouvel i britanski dizajner Norman Foster predložili su izgradnju sedam nebodera i tornjeva u La Defense četvrti u Parizu, kao dio pokušaja da unaprijede poslovne šanse Francuske nakon Bregzita

Ovu ideju objavio je kandidat za predsjednika Francuske Emmanuel Macron tokom posjete Londonu prošle sedmice. On je rekao kako će ovi tornjevi pružati usluge bankarima, akademicima i istraživačima koji će možda biti prisiljeni svoje poslove prebaciti iz Londona u Pariz zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Nazivi nebodera i tornjeva su Trinity, Alto, M2, Hekla, Sisters, Air 2 i Hermitage, a nalaziće se u poslovnoj zoni gdje je zaposleno blizu 40 posto radnika u kompanijama iz prekomorskih zemalja.

Pariski La Defense je ključna destinacija s naprednim ekosistemom u srcu Evrope koja nudi nivo kulture, kvalitet života i nenadmašnu dinamičnost. Sve su to faktori koje trebate uzeti u obzir kada selite – rekla je Marie-Célie Guillaume, direktorica organizacije Defacto koja upravlja poslovnom četvrti.

Planirana je izgradnja još nekoliko nebodera, među kojima je Les Jardins de l’Arche visine 200 metara i Ava visine 142 metra.