Njemačka fabrika najavila isti recept keksa i za istočnu Evropu

Njemački proizvođač biskvita Bahlsen počeo je proizvoditi svoj keks za istočnu Evropu pod njemačkom receptu – samo s puterom i bez palminog ulja

– Ovo znači da je formula proizvoda – ako to već nije bio slučaj – standardizovana u cijeloj Evropi. Bahlsen će tako „ispuniti želju potrošača”, saopštila je glasnogovornica kompanije.

Promjena u proizvodnji u fabrici Bahlsen Polska za cijelo tržište istočne Evrope uvedena je od 1. jula, a odluka je donesena prije nekoliko mjeseci.

„Svjesni smo da je jedna od komponenti procesa globalizacije sve veće očekivanje od proizvođača da proizvodi – bez obzira na tržište na kojem su dostupni – imaju isti standard.” Međutim, kupci neće primijetiti promjene od danas do sutra, kazala je glasnogovornica. Sa ovim popuštanjem kompanija je, barem implicitno, priznala da zahtjevi s Istoka nisu neopravdani. U mnogim prethodnim slučajevima to je žestoko odbijano.

Odluka njemačkog proizvođača dolazi u vrijeme kada je slovački premijer Robert Fico izjavio je da će, ako Evropska komisija ne učini ništa da popravi stanje u pogledu lošije hrane za istočna tržišta, ograničiti uvoz proizvoda iz drugih zemalja EU.

Istovjetne optužbe da se proizvodi pod istim brendom ali sa siromašnijim sadržajem isporučuju za postkomuničke zemlje čuju se i iz Češke, Mađarske i Poljske.