Povlače 82.000 električnih automobila zbog požara

Automobil

Hjundai iz Njujorka povući će 82.000 električnih automobila širom svijeta kako bi zamijenili baterije nakon 15 izvještaja o požarima.

Uprkos relativno malom broju ovih automobila, Hjundaijev opoziv jedan je od najskupljih u istoriji, signalizirajući kako bi kvarovi na električnim automobilima mogli stvoriti pozamašne troškove za proizvođače automobila barem u bliskoj budućnosti, prenosi crnogorski portal Investitor.

Povlačenje će Hjundai koštati milijardu korejskih vona ili 900 miliona dolara. Prosječni trošak po vozilu iznosi 11.000 dolara – što je, kako navodi CNN biznis, astronomski visok broj.

Zamijena cijele baterije krajnja je mjera koja zahtjeva sličnu količinu posla i troškova kao zamjena cijelog motora tradicionalnog automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Ipak, opoziv koji košta više od 11.000 dolara po vozilu nije čest. Precizne brojke nisu dostupne jer većina proizvođača automobila ne otkriva troškove svojih opoziva.

Budući da je na ulici toliko više automobila na benzinski pogon nego EV, ukupni trošak tih opoziva lako može premašiti 900 miliona dolara koje ovaj potez košta Hjundai.

Cijena Hjundaijevog opoziva još je jedan pokazatelj koliko su skupe EV baterije u odnosu na cijenu cijelog automobila. Dok se cijena baterija ne smanji, kroz veću proizvodnju u svijetu i ekonomiju obima, troškovi izrade električnih vozila ostaće veći od poredivih benzinskih automobila.