Kriptovalute: Zarada koja (za sada) izmiče iskusnim investotorima

Valuta

Komisija za berze i hartije od vrijednosti još ne prepoznaje kriptovalute kao vrednosne papire, poput akcija i obveznica. Američki finansijaši s neskrivenim žaljenjem gledaju na skorašnji uspon vrijednosti bitkoina s obzirom da im trenutna regulativa preči znatniju izloženost kriptoimovini.

Kako piše Rojters, snažna kolebljivost cijene najpopularnije digitalne valute od početka ove godine nije smanjila entuzijazam investitora Džima Polsena prema toj vrsti imovine.

Međutim, ovaj glavni investicioni direktor Leuthold grupe, koji upravlja sa milijardu dolara imovine, zbog regulatornih odredbi ne smije u portfelju držati bitkoin, prenosi Poslovni dnevnik.

Nezavisna korelacija

Stoga samo može posmatrati kako je vrijednost bitkoina skočila 900 odsto od marta prošle godine.

“Ono što volim kod bitkoina jeste da je njegova korelacija prema akcijama i drugim klasama imovine izuzetno nezavisna”, tvrdi Polsen.

Upravo činjenica da postoji imovina koja se ponaša drukčije od dionica i obveznica sve više golica fond menadžere. Dobar dio njih razmatra tu kriptovalutu kao dobar štit od inflacije.

Gotovo 20 odsto finansijskih savjetnika preporučuje ulaganje u kriptovalute tokom ove godine zbog zabrinutosti oko rasta inflacije. Poređenja radi, prošle godine je takav potez preporučivalo 6,3 odsto savjetnika, pokazuju podaci Sitibenka.

Blek rok (BlackRock), najveće društvo za upravljanje investicionim fondovima na svijetu, objavio je 21. januara da je dodao terminske ugovore na bitkoin kao prihvatljiva ulaganja za dio svojih fondova. Finansijski stručnjaci stoga smatraju da će taj Blek rokov potez uskoro sljiediti još institucionalnih ulagača.

SEC još bez stava

Međutim, američki finansijski regulator, Komisija za berze i hartije od vrijednosti (SEC), još ne prepoznaje kriptovalute kao vrednosne papire, poput akcija ili obveznica. Robert Dženkins, direktor istraživanja u kompanija Refinitiv liper, dodaje i kako SEC još nije zauzeo stav mogu li investicioni fondovi direktno držati kriptovalute.

Stoga nema pouzdanih podataka kolika je stvarna izloženost fondova prema kriptovalutama jer oni nisu u obavezi to da objavljuju, dodaje Dženkins. U SAD je od 2013. osam investicionih firmi neuspješno pokušavalo da osnuje fond čijim se akcijama trguje na berzi (ETF) vezan na bitkoin.

S druge strane, kanadski finansijski regulator odobrio je 12. februara prvi ETF vezan za bitkoin na svijetu, pa dio investitora smatra da će i američki SEC uskoro slijediti taj potez. Ove godine do 1. marta fondovi kriptoimovine zabeležili su priliv od 4,2 milijarde dolara kapitala.