Moody’s: Blockchain i bitkoin prijetnja za elektronsko plaćanja

Valuta

Analitičar Moody’s Investors Service Stiven Sohn i njegov tim uvjeravaju predstavnike platnog sektora u SAD da je opasnost od Blockchain tehnologije i digitalnih valuta i dalje daleka, ali da je neizbježno usvajanje ove tehnologije od strane preduzeća

U svom izvještaju “Digitalna plaćanja korisnika u SAD-u”, Sohn i njegov tim su istakli pojavu nekolicine ’novih igrača’ u platnom sektoru, koji svojom tehnologijom prijete da revolucionarno izmijene tržište elektronskog plaćanja u SAD.

“Ponuđači, koji razmišljaju o usvajanju Blockchain tehnologije, koja je prvobitno kreirana kao platforma za bitkoin, mogu predstavljati još jednu potencijalnu prijetnju za sve trenutne komponente plaćanja. Blockchain je lanac blokova šifrovanih informacija, koje formiraju bazu podataka ili “knjigu”, što na kraju može smanjiti potrebu za posredničkim platformama koje trenutno odobravaju, brišu i rješavaju plaćanja. “

Blockchain koristi industriji finansijskih usluga

U međuvremenu, direktor Moody’s-a, Šon Džouns i njegov tim su, takođe, objavili poseban izvještaj tvrdeći da Blockchain ima nekoliko mogućih aplikacija i ima korist ne samo za vodeću digitalnu valutu Bitcoin.

Oni su rekli da ova tehnologija ima kapacitet da revolucionarno izmijeni sektor kliringa i poravnanja, kao i da promoviše transparentnost transakcije, poboljšava sigurnost podataka i smanjuje rizik od neuspjeha.

Međutim, Džouns i njegov tim navode nekoliko prepreka, koje treba riješiti prije nego što ekonomska ulaganja u tehnologiju postanu stvarnost. Među ovim preprekama su tehnička pitanja vezana za interoperabilnost i skalabilnost, kao i neslaganja o industrijskim standardima i uslovima saradnje.

Izvještaj, takođe, naglašava podržavajući stav regulatornih organa za finansijske usluge na Blockchain-u, ali navodi nedostatak konačnog stava o tome kako će ova tehnologija na kraju biti tretirana.