Bitcoinom je sve teže plaćati online

Američka finansijska i investiociona kuća Morgan Stanley objavila je svoju analizu tržišta bitcoina, koje u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti, a sama virtuelna valuta i na vrijednosti

Iako je bitcoin od početka godine više nego udvostručio svoju vrijednost (trenutno se kreće na oko 2.400 dolara) analitičari su uvidjeli da ga sve manje internet prodavnica priznaje kao sredstvo plaćanja. Prošle godine to je činilo tek 5 od 500 vodećih webshopova, dok je sada taj broj spao na tek njih 3.

Prema tome, zaključuje Morgan Stanley, bitcoin se nije utvrdio kao prava, legitimna valuta, nego ostaje tek finansijski instrument koji privlači investitore i spekulante. Cijeli sistem bitcoina i mogućnost da se on iskoristi kao sredstvo plaćanja ostali su u sijenci činjenice da se na velikim fluktuacijama njegove cijene može dobro zaraditi – a spekulante je lakše nego trgovce „nagovoriti“ na prihvatanje bitcoina.

Trgovci, očekivano, nisu oduševljeni velikom volatilnošću vrijednosti valuta s kojima rade, a problem im stvara i sporo sprovođenje transakcija u poređenju sa klasičnim online plaćanjima. S druge strane, iako bitcoin nije doživio široku primjenu, analitičari smatraju da bi brojni trgovci mogli imati velike koristi prihvate li koncept blockchaina kako bi unaprijedili razne aspekte svoga poslovanja.