Bitcoin ponovo raste, očekuje se rušenje istorijskog rekorda

Valuta

Najpopularnija kriptovalutadanas vrijedi više od 57.200 dolara i tako se sasvim približila rekordu od 58.332 dolara. Bitcoin je jutros prema platformi Coindesk vrijedio  57.217 dolara. Dio analitičara očekuje da će bitcoin prvi put u istoriji probiti granicu od 60.000 dolara.

Ovoga puta investitori ulaze u bitcoin ponajprije zbog zaštite od očekivane buduće inflacije bez obzira na to što još nema razloga za pretjeranu zabrinutost oko rasta cijena.

Rastu bitcoina svakako su doprinijele i ohrabrujuće informacije o velikom interesu klijenata Goldman Sachsa za najpopularniju kriptovalutu.

U očima investitora to je digitalno zlato, zaštita od svih ekscesa koje će neizbježno uzrokovati divlje štampanje novca u režiji centralnih banaka, odnosno prije svega visoka inflacija i devalvacija klasičnih valuta. Kako cijene zlata već nekoliko mjeseci lagano opadaju, postaje sve jasnije da je bitcoin doista preuzeo njegovu ulogu u mnogim portfeljima velikih igrača.

ECB je značajno u četvrtak podigla procjenu stope inflacije u eurozoni u ovoj godini i najavila brži tempo otkupa imovine u idućem kvartalu kako bi osigurala povoljne uslove finansiranja privrede.

Ove godine ECB sada očekuje inflaciju od 1,5 posto, nasuprot 1,0 posto projiciranih u izvještaju u decembru 2020.

Podsjetivši da je u januaru i februaru inflacija u eurozoni iznosila 0,9 posto, nakon minus 0,3 posto u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu, predsjednica ECB-a Christine Lagarde pripisala je ubrzani rast cijena na početku godine privremenim čimbenicima i višim cijenama energije.