Svjetska tržišta dionica u “crvenom”, euro nastavio pad

Valuta

Na globalnim berzama vlada frenetična rasprodaja akcija podgrijana prijetnjama o širenju zapadnih sankcija na ruske energetske kompanije, a odsustvo znakova hlađenja rusko-ukrajinskog sukoba pritiska euro koji je nastavio pad prema sigurnim valutama.

Strah od mogućeg uvođenja zabrane SAD i Evrope na izvoz ruske nafte i potencijalni manjak ponude na tržištu vinuo je cijenu evropske nafte Brent noćas na 130 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta skočila na 126 dolara.

Ovo poskupljenje će na potrošače djelovati kao povećanje poreza, a mogući udar koji će imati na globalni ekonomski rast doveo je do toga da na terminskom trgovanju na Vol stritu akcije u indeksnoj korpi S&P 500 potonu za 1,3 posto, dok je Nasdak indeks tehnoloških akcija pao za 1,7 procenata, izvještava Rojters.

Prinosi na američke 10-godišnje obveznice spustili su se na najniži nivo od početka januara.

Panevropski indeks fjučersa EuroStoks 50 pao je za tri odsto, a londonski FTSE fjučersi su pali za 2,7 procenata.

Na berzi u Tokiju, indeks Nikei je potonuo 3,4 odsto na 15-mjesečni minimum, dok je najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, izgubio 2,4 posto. Indeks najlikvidnijih kineskih akcija oslabio je za 2,3 procenta, prenosi Tanjug.

Pomračene perspektive za evropski privredni rast zadale su udarac jedinstvenoj valuti eurozone, koja je pala prošle nedjelje za tri posto na najniži nivo od sredine 2020. Euro je nastavio silazni trend, i prema posljednjim dostupnim podacima trguje se nivou od 1,0872 dolara, odnosno u padu od 0,5 odsto prema američkoj valuti.

Euro je takođe pao u odnosu na švajcarski franak, pri čemu se prvi put od početka 2015. godine trguje po kursu jedan prema jedan, što bi Nacionalnu banku Švajcarske moglo da navede da intervenise zbog aprecijacije domaće valute.

Dolar je ojačao djelimično podržan snažnim prošlonedjeljnim podacima o zapošljavanju, koji su samo učvrstili očekivanja na tržištima da će Federalne rezerve ovog mjeseca podići kamate. Dolarski indeks, koji prati vrijednost američke valute prema korpi rivala, iznosio je prema posljednjim raspoloživim podacima 99,134 poena, i jači je za 2,3 procenta nego prošle nedjelje.

Cijena zlata, koje uživa status jednog od najsigurnijih utočišta u kriznim vremenima, porasla je za 1,1 procenat na 1.991 dolar po unci.