Osnivač turske berze kriptovaluta pobjegao s dvije milijarde dolara

Svijet

Osnivač turske berze kriptovaluta, Faruk Fatih Ozer, navodno je pobjegao iz zemlje s ukradenih čak dvije milijarde dolara. Ozera (27) je snimila kamera na aerodromu u Istanbulu tokom provjere pasoša. Vjeruje se da je pobjegao u Albaniju ili Tajland.

Tužioci u Istanbulu pokrenuli su u četvrtak istragu nakon što se Ozerova berza naglo ugasila u srijedu i Ozer pobjegao iz zemlje s ukradenim ulaganjima stotine hiljada investitora.

Ozerova kompanija sa sjedištem u Istanbulu, Thodex Exchange, prodavala je digitalnu valutu dogecoin osnovanu 2013. godine, za četvrtinu svoje tržišne vrijednosti.

Tržišni podaci od 17. aprila pokazali su da je tvrtka u roku od 24 sata trgovala dogecoinima u vrijednosti većoj od 500 miliona dolara, ali ulagači su počeli izražavati zabrinutost kad su shvatili da ih ne mogu prodati ili prebaciti.

U srijedu je Thodex iznenada zaustavio trgovanje. Otkriveno je kako 391.000 ulagača nije mogla pristupiti svojim računima na kojima drže više od dvije milijarde dolara.

U saopštenju na web stranici kompanije navodi se da je rad obustavila na pet dana kako bi “bolje služila klijentima”.

Međutim, čini se da je Ozer napustio zemlju dan prije objave te izjave.

Oguz Evren Kilic, advokat koji zastupa Thodexove investitore, rekao je da je pokrenuta tužba protiv Thodexa. U petak je turska policija u sklopu istrage uhapsila 62 osumnjičena.

Lokalni mediji pišu kako je Ozer pod istragom zbog teške prevare i osnivanja zločinačke organizacije.

Navodno se radi o najvećoj prevari povezanoj s kriptovalutama.

U drugoj saopštenju objavljenom u četvrtak, Thodex je porekao da je ukrao novac svojih klijenata i tvrdi da je privremeno zatvorio svoju stranicu nakon što je prošle nedjelje otkrio neobične aktivnosti na nekim računima. Takođe, tvrdi da je 2018. godine bio pogođen cyber-napadom koji je kompaniju koštao 25 milijardi lira, ali da te gubitke nije otkrio svojim investitorima.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je 17. travnja zabranio korištenje kriptovaluta zasnovanih na tehnologiji blockchain kao sredstvo plaćanja na području Turske.

Turska centralna banka rekla je da će zabrana početi da važi od 30. aprila.

Turska je zabranu kriptovaluta uvela zbog, kako tvrde, rizika od nenadoknadivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije.