Naftni embargo bi teško pogodio EU, za razliku od Amerike

Svijet

Zvanična Moskva upozorila je danas da će Evropa biti teško pogođena u slučaju embarga na rusku naftu, jer bi to urušilo energetsku ravnotežu kontinenta, dok na Sjedinjene Američke Države takva odluka nema uticaj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je pitanje bilo kakve zabrane uvoza ruske nafte veoma kompleksna tema.

Prema Reutersu, vlade članica Evropske unije razmatraće uvođenje naftnog embarga Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kada se ove sedmice budu sastajali sa američkim predsjednikom Josephom Bidenom na nizu susreta, koji imaju za cilj pojačati sankcije Zapada prema Moskvi.

U želji da natjera ruskog predsjednika Vladimira Putina na vojno povlačenje iz Ukrajine, EU je, zajedno sa zapadnim saveznicima, već uvela niz restriktivnih mjera za Moskvu, uključujući zamrzavanje sredstava ruske centralne banke.

„Radimo na petom paketu sankcija i predložena su mnoga nova imena“, saopštio je visoki diplomata EU-a Reutersu, pod uslovom da ostane anoniman, jer ovi razgovori nisu otvoreni za javnost.

Čeka se sastanak sa Bidenom

Kako je najavljeno, vlade Unije započeće konsultacije na nivou ministara vanjskih poslova u ponedjeljak, prije nego što Biden u četvrtak doputuje u Brisel na samit sa saveznicima u NATO-u, kao i sa članicama EU-a i u formatu Grupe sedam (G7), u kojoj je i Japan.

Diplomate su za britansku agenciju saopštile da baltičke članice traže naftni embargo, kao sljedeći logičan korak, dok Njemačka upozorava da ne treba djelovati prebrzo zbog već visokih cijena energenata u Evropi.

Moskva je upozorila da bi EU sankcije za rusku naftu mogle dovesti do zatvaranja velikog gasovoda ka Evropi, u situaciji kada se zemlje Unije oslanjaju na Rusiju za 40 posto svog gasa, pri čemu je Njemačka jedna od najzavisnijih velikih ekonomija EU-a u tom smislu.

Informacije da EU razmatra da se pridruži embargu SAD-a na uvoz ruske naftne podstakle su danas rast cijena “crnog zlata” za više od 3,0 posto.