Malezija tuži Deutsche Bank, JPMorgan i Coutts za tri milijarde dolara

Svijet

“1Malaysia Development Berhad”, poznatiji pod skraćenicom 1MDB, bio je državni razvojni fond u Maleziji, koji se, međutim 2015. godine našao u žiži svjetskog interesovanja jer je preko njega tadašnji premijer ove zemlje Nadžib Razak (Najib Razak) uplatio čak 700 miliona dolara na svoj privatni račun u banci. Posljedice toga su bile da je došlo do ozbiljnih političkih preokreta u azijskoj državi, a Razak je smijenjen sa mjesta prvog ministra.

Fond je obustavio svoje poslovanje, Razak je završio u zatvoru, a američko ministarstvo pravde utvrdilo je nakon skoro dvogodišnje istrage da je preko 1MDB „oprano“ više od 4,5 milijardi dolara.

Sada, ipak, pravno lice iza bankrotiranog fonda, a zapravo država Malezija, podnosi tužbu protiv tri investicione jedinice poznatih međunarodnih banaka koje su bile uključene u poslovni odnos sa 1MDB. Kako prenosi Reuters, tuženi su malezijski ogranak Deutsche Bank za 1,11 milijardi dolara, te švajcarske ispostave banke JPMorgan, za 800 miliona dolara, i Coutts & Co. za 1,03 milijarde dolara.

U tužbi se navodi da je ona podnijeta zbog „nemara, pronevjere i nepoštovanja odrednica u potpisanom ugovoru, svjesne namjere da se načini šteta, te neadekvatne podrške“.

Ova tužba je po vrijednosti najveća, ali je tek jedna od od ukupno 22 koju su podnijele malezijske vlasti protiv finansijskih institucija, ali i pojedinaca, koji su bili uključeni u operacije pranja novca u 1MDB. Kako pišu malezijski mediji, ukupna vrijednost svih tužbi iznosi čak 23 milijarde dolara kroz različite oblike obuhvaćene imovine.

Izvor: Biznis.rs