Deficit državnog budžeta SAD rekordnih 1,9 hiljada milijardi dolara

Svijet

Budžetski deficit SAD je porastao na rekordnih 1,9 biliona (hiljada milijardi) dolara za prvih sedam mjeseci tekuće budžetske godine, naduvan milijardama dolara potrošenim na pomoć zbog posljedica pandemije koronavirusa.

U mjesečnom izvještaju o budžetu, Ministarstvo finansija je u srijedu saopštilo da je dosadašnji manjak za 30,3 odsto veći od deficita u isto vrijeme prije godinu dana, koji je iznosio 1,48 biliona dolara.”Ponor minusa” – piše AP – u obije godine uglavnom je posljedica uticaja pandemije koronavirusa koja je navela vladu da odobri milijarde dolara za pokrivanje tri kruga pojedinačne pomoći, dodatnih naknada za nezaposlenost i podrške malim preduzećima.

Deficit za budžetsku godinu koja se završila 30. septembra, iznosio je rekordnih 3,1 bilion dolara, a mnogi ekonomisti smatraju da će ovogodišnji to premašiti. Neki predviđaju deficit od 3,3 biliona dolara.

Za april je deficit iznosio 225,6 milijardi dolara, što je znatno manje nego aprila 2020. kada je bio 738 milijardi dolara. To poboljšanje odražava činjenicu da je ove godine manje isplate olakšica i da su građani poreze morali da plate bez odlaganja, u uobičajenom aprilskom roku, dok je prošle godine svo plaćanje poreza bilo odloženo još na početku pandemije.

Izvor: Beta/Bankar.rs