Zbog označavanja Katara kao sponzora terorizma, Etihad obustavio letove

Aviokompanija Etihad Erejs, koja je u državnom vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, suspendovaće će do daljnjeg sve letove prema i iz Dohe

Posljednji avion iz Abu Dhabija za Dohu poletjeće sutra ujutro u 2:45 sati po lokalnom vremenu.

Odluka o suspenziji uslijedila je nakon što su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli veze sa Katarom, optuživši ovu bogatu zalivsku državu da podržava terorizam.

Katar je saopštio da žali zbog koordinisane odluke tih zemalja da prekinu diplomatske odnose sa tom zemljom zbog navodnih optužbi da ona podržava terorizam, javila je katarska televizija Al Džazira.

Katarskim posjetiocima date su dvije nedelje da napuste njihove zemlje. Katar je takođe izbačen iz koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, koja se bori u Jemenu.

To predstavlja razdor bez presedana među najmoćnijim članovima Savjeta za saradnju zalivskih arapskih država, ocjenjuje Rojters. Ove mjere predstavljaju ozbiljnije poteze od onih iz 2014. godine, kada su Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati povukli svoje ambasadore iz Dohe, prijestonice Katara.