Mađarski MOL preuzima 120 benzinskih pumpi OMV-a u Sloveniji

Akvizicije

Mađarska energetska grupa MOL kupila je mrežu od 120 benzinskih pumpi kojima upravlja austrijski OMV u Sloveniji, a akviziciju treba da odobre nadležni državni regulatori.

Vrijednost kupoprodajnog ugovora iznosi 301 milion eura, saopšteno je danas iz kompanije MOL, izvještava slovenačka agencija STA.

Kako se precizira, MOL će u stvari steći udio od 92,25 posto u OMV Slovenija, budući da jedna od njenih kompanija u grupi, hrvatska INA, već drži 7,75 posto udjela.

– Ova kupovina je u skladu sa našim strateškim ciljevima za dalje širenje mreže benzinskih stanica na postojećim i potencijalnim novim tržištima u centralnoj i istočnoj Evropi – naveo je predsjednik i izvršni direktor MOL-a Žolt Hernadi u saopštenju.

Dodao je da Slovenija za njih nije novo tržište, jer su tamo prisutni već 25 godina, te da će s ovim korakom, zajedno sa INA-om, postati glavni igrač u toj zemlji.

Mađarska grupa trenutno ima 48 benzinskih pumpi u Sloveniji pod brendom MOL i pet pod robnom markom INA.

Ovom transakcijom MOL će postati igrač broj dva na slovenačkom tržištu benzinskih stanica, dok prvo mjesto drži slovenački Petrol sa tržišnim udjelom od oko 60 procenata, navodi STA.

MOL je na slovenačko tržište ušao 1996. godine s ciljem uspostavljanja maloprodajne mreže i veletrgovine. Do 2011. godine, kompanija je upravljala mrežom od 31 benzinskih pumpi, koja je obuhvatala i preuzimanje mreže TUŠ-a. U 2016. godini, 11 benzinskih pumpi firme Agip pridružlo se portfelju MOL-a, prenosi Tanjug.

Austrijski OMV je odlučio da rasproda slovenačku mrežu benzinskih pumpi u okviru programa dezinvestiranja od 2 milijarde eura.