Prodali su Cipiripi i riješili da ulože velike pare u Starbaks

Akvizicije

Švajcarska kompanija Nestle platiće više od sedam milijardi dolara za preuzimanje maloprodaje kafe, čaja i hrane kompanije Starbaks izvan njenih lokala

Iako je cijena visoka, ona bi mogla itekako da se isplati švajcarskoj kompaniji pošto njeni brendovi Neskafa i Nespreso ni izbliza nemaju težinu u Americi kao što ima Starbaks sa dvije milijarde dolara prihoda od godišnje prodaje.

Sporazum kompaniji Nestle daje pravo da prodaje i distribuira više Starbaksovih proizvoda, a dogovor isključuje neka flaširana pića koja se prodaju i u Starbaksovim lokalima i izvan njih.

Nestle je prošle godine nagovijestio da će se posvetiti sektorima s većim rastom, kao što su njega kućnih ljubimaca, kafa i hrana za djecu. U januaru je Nestle odlučio da za oko 2,8 milijardi dolara proda svoju proizvodnju slatkiša u SAD italijanskom Fereru.

Švajcarska kompanija je objavila da će platiti Starbaksu 7,15 milijardi dolara. U Nestle će prijeći oko 500 radnika Starbaksa, koji će nastaviti poslovanje iz Sijetla. Očekuje se da sporazum bude okončan do kraja godine.

Kompanija Nestle nedavno je je najavila i potpisivanje sporazuma o prodaji srpskog lokalnog konditorskog brenda CIPIRIPI Paraćinki a.d, članici distribucijske grupe Silbo. Očekuje se da će transakcija, koja uključuje CIPIRIPI čokoladne table i kremove, biti obavljena krajem drugog kvartala 2018. godine, nakon završetka uobičajenih odobrenja i završnih uslova. (Beta)