Amerika i Evropa formiraju tehnološki savjet za izradu novih globalnih trgovinskih pravila

Svijet

Sjedinjene Države i Evropa će formirati zajednički tehnološki savjet za izradu novih globalnih trgovinskih pravila, a sve to u cilju i naporima američkog predsjednika Džoa Bajdena da okupi evropske saveznike i suprotstavi se rastućem uticaju Kine, izvještava američki CNBC, a prenose mediji.

Američko-evropski savjet za trgovinu i tehnologiju imaće tri glavna cilja: da uspostavi nove globalne trgovinske standarde za tehnologije u usponu, da unaprijedi demokratske vrijednosti na internet mreži, i da nađe modalitete za saradnju SAD i EU na istraživanjima i razvoju inovacija.

Prema riječima američkog savetnika za nacionalnu bezbjednost Džejka Salivana, krajnji ishod ove inicijative je da, kako prenose mediji, “demokratije, a ne bilo ko drugi, ne Kina ili druge autokratije, pišu trgovinska i tehnološka pravila za 21. vijek.

Na američkoj strani, trgovinskim savjetom će predsedavati državni sekretar Antoni Blinken, ministarka trgovine Đina Rejmondo i trgovinska predstavnica i ambasadorka Ketrin Tai, rekao je jedan zvaničnik iz Bajdenove administracije, koji je o ovom pitanju informisao novinare pod uslovom anonimnosti dok traju aktuelni pregovori.

Drugi specifični ciljevi savjeta uključuju: koordinaciju standarda u oblasti novih tehnologija, kao što su vještačka inteligencija, kvantno računarstvo i biotehnologije, zatim nalaženje načina da lanci snabdijevanja postanu otporniji i manje zavisni od Kine, nastavak reformisanja Svjetske trgovinske organizacije i koordinacija regulative za tehnološke platforme.

Da podsjetimo da je na nedavno završenom Samitu G7 dogovorena nova inicijativa infrastrukturne podrške zemljama u razvoju pod nazivom  “Izgradimo bolji svijet”, koja bi trebalo da bude alternativa rastućem kineskom uticaju i inicijativi “Pojas i put”, što Kina ni malo nije dobro dočekala i istog dana poslala poruke upozorenja.

Inicijativu “Izgradimo bolji svijet” na nedavno završenom Samitu grupe sedam najrazvijenih država svijeta predložio je upravo američki predsjednik Bajden, a na Samit G7 je došao s čvrstom namerom da taj plan i sprovede. Iako još uvjek nema dovoljno podataka kako bi sve ove inicijative kao ravnoteža rastućem uticaju Kine mogle da se izvedu i finansiraju, američka administracija na čelu sa novim predsjednikom Bajdenom ovih dana putuje Evropom i održava sastanke od Samita G7, EU, NATO-a do sastanka sa ruskim predsjednikom Putinom, a sve u cilju jasnog i glasnog traženja saveznika protiv Kine.