Džejmi Oliver zatvara restorane u Velikoj Britaniji

Poznati britanski kuvar Džejmi Oliver najavio je da će zatvoriti više restorana svog lanca Džejmiz italijan u Velikoj Britaniji.

Kao glavni razlog navodi odluku Velike Britanije da istupi iz EU, jer je to dovelo do poskupljenja sastojaka za italijanska jela koja priprema.

Biće zatvoreno šest restorana među kojima u Aberdinu u Škotskoj i u Londonu blizu Katedrale Svetog Pavla. Zatvaranja će ugroziti 120 radnih mjesta, što je manje od pet odsto zaposlenih u ovom lancu.

Direktor Džejmiz italijana Sajmon Blagden  objasnio je da svaki vlasnik restorana zna da je na tržištu situacija teška i da su pritisci i neizvjesnosti nakon odluke o Bregzitu dodatno otežale situaciju.

Osim poskupljenja sastojaka, kao razloge za zatvaranje restorana navodi se i trošak za obuku zaposlenih i pad posjećenosti.

Nakon referenduma 23. juna prošle godine gdje je odlučeno da će Britanija istupiti iz EU, britanska valuta funta je izgubila vrijednost u odnosu na euro, što je dovelo do rasta cijena uvoznih proizvoda.

Džejmiz italijan će nastaviti da se razvija u inostranstvu gdje će pokrenuti 22 nova restorana sa partnerima.

Džejmi Oliver sada ima 42 restorana Džejmiz italijan u Velikoj Britaniji, a njegovo ime nosi i 36 restorana u inostranstvu.