Evropska unija bi mogla zabraniti intenzivno rudarenje kriptovaluta

Svijet

Najveći finansijski regulatori Evropske unije ažurirali su poziv za zabranu za ključne oblike rudarenja bitcoina, upozoravajući na povećanje udjela obnovljive energije posvećene rudarenju kriptovaluta.

Erik Thedéen, potpredsjednik Evropske uprave za vrijednosne papire i tržišta, rekao je za Financial Times da je rudarenje bitcoina postalo nacionalni problem u njegovoj rodnoj Švedskoj i da kriptovalute predstavljaju rizik za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Evropski regulatori su rekli kako postoje dva modela: jedan je Proof of work (Dokaz rada) koji je manje energetski intenzivan, a drugi je Proof of stake (Dokaz udjela) – model za smanjenje ogromne količine električne energije koja se koristi u sektoru.

Bitcoin i eter, dvije najveće kriptovalute po obimu, oslanjaju se na model Proof of work, zahtijevajući od svih učesnika u digitalnoj knjizi blockchain da potvrde transakcije. Rudari koji koriste ogroman podatkovni centar pun brzih kompjutera za rješavanje složenih zagonetki nagrađeni su snimanjem transakcija s tek iskovanim novčićima. Ovo zahtijeva mnogo više energije od modela Proof of stake, koji ima mnogo manje strana koje odobravaju transakciju.

“Rješenje je zabraniti model Proof of work. Dokaz energetskog profila uloga je znatno niži”, rekao je Thedéen, sekretar Uprave za finansijske usluge Švedske i predsjedavajući za održive finansije međunarodne organizacije Iosco.

Prema Blockchain.com, rudarenje je postalo vrlo profitabilan i konkurentan posao sa rekordnom računarskom snagom posvećenom procesima. Kina je zabranila ovaj proces u maju, ali aktivnosti su rasprostranjene širom svijeta, a sada postoji nekoliko kompanija koje su na berzi fokusirane na ovu praksu, poput kanadske Hut 8.

“Moramo razgovarati o prelasku industrije na efikasniju tehnologiju, a moramo imati u vidu da su finansijska industrija i mnoge velike institucije trenutno aktivne na tržištu kriptovaluta”, rekao je Thedéen, dodajući da ne insistira na potpunoj zabrani kriptovaluta.

Njegovi komentari su izneseni nakon što su švedske vlasti prvi put istakle ideju o zabrani te prakse, a u novembru prošle godine primijećeno je povećanje količine obnovljive energije posvećene kriptovalutama.

Rudarenje kriptovaluta je brzo preraslo u profitabilnu globalnu industriju, zajedno sa nekoliko kompanija koje su na berzi i koje koriste ogromne centre podataka.

Rudarenje kriptovaluta dobija sve više kritika zbog uticaja na životnu sredinu. Ova praksa čini 0,6 posto ukupne svjetske potrošnje energije, a prema podacima iz Cambridge Bitcoin indeksa potrošnje električne energije, svake godine potroši više struje od Norveške.

Suočeni sa sve većim kritikama, zabrana u Kini, rudari su povećali svoj udio u obnovljivoj energiji koju koriste za napajanje svojih kompjutera, premještajući ih u zemlje bogate vjetrom i solarnom energijom kao što su Švedska i Norveška.

“Bitcoin je sada nacionalno pitanje u Švedskoj zbog količine obnovljive energije koja se troši rudarskoj industriji”, rekao je Thedeen.

Švedski regulatori koji se pozivaju na procjene Univerziteta Cambridge kažu da rudarenje jedne jedinice bitcoina troši istu količinu energije kao vožnja električnog vozila srednje veličine od 1,8 miliona kilometara.