Aston Martin Valhalla – hibridna zver sa 950 KS

Automobil

Britanski proizvođač predstavio je produkcijsku verziju svog novog hiperautomobila.

Dugo očekivani Aston Martin Valhalla debitovao je u četvrtak.

Proizvođač je ime novog hipersportskog modela odabrao još prije nekoliko godina, kada ga je zaštitio u Evropskom zavodu za intelektualnu svojinu.

To je inače drugo ime u nizu, nakon Valkyrie, koje će britanski proizvođač preuzeti iz nordijske mitologije – Valhalla (Valhala) označava prebivalište ratnika palih u borbi.

O samom automobilu u medijima se govorilo posljednje dvije godine, još od ženevskog auto-salona iz 2019. kada je predstavljen koncept AM-RB 003a sada smo konačno u prilici da vidimo i produkcijsku verziju.

Poput nekih drugih proizvođača supersportskih automobila, kao što su Ferrari, McLaren i Porsche, i Aston Martin je za svoj model odabrao hibridni pogonski sistem koji u zbiru obezbeđuje 950 konjskih snaga.

Srce pogona čini 4.0-litarski tvin-turbo V8 koji je razvio Mercedes-AMG. Samo ovaj motor isporučuje impresivnih 750 KS (551 kW) na 7.200 obrtaja.

Benzincu pomaže par elektromotora ukupne snage 204 KS (150 kW), pa hibridni sistem proizvodi pomenutih 950 KS (698 kW) i 1.000 Nm.

Ako je motor pozajmljen iz Njemačke, mjenjač je britanski. U pitanju je 8-stepeni automatik sa duplim kvačilom, koji omogućava da Valhalla 0-100 km/h stigne za svega 2,5 sekundi, dok je maksimalna brzina automobila 350 na sat.

Ukoliko se vozi isključivo na struju, Aston Martin Valhalla je u stanju da razvije maksimalnih 130 km/h, ali se tom brzinom na električni pogon može voziti najviše15 km.

Inače, britanski proizvođač planira da testira mogućnosti svog hiperautomobila na Nirburgringu, gdje očekuje rezultat ispod 6 minuta 30 sekundi.

Cijena za sada nije saopštena, a prije dvije godine Aston Martin je saopštio da je u planu ograničena serija od svega 500 primjeraka, koji će se prodavati po početnoj ceni od oko 1.000.000 eura.