Međunarodni aerodrom u Dohi ove godine proglašen najboljim na svijetu

Svijet

Prvi put u gotovo deset godina, singapurski aerodrom Čangi izgubio je prvo mjesto na godišnjoj Skajtreks listi najboljih svjetskih aerodroma, a laskavu titulu je osvojio Hamad međunarodni aerodrom u Dohi.

Skajtreks, međunarodna kompanija za vazduhoplovni konsalting sa sjedištem u Velikoj Britaniji, svake godine objavljuje listu najboljih svjetskih aerodroma koja je zasnovana na ocjenama putnika.

Kako prenosi Si-En-En, ovogodišnja lista je zasnovana na međunarodnom istraživanju koje je sprovedeno između avgusta 2020. i jula ove godine.

Istraživanjem se utvrđuju iskustva putnika povezana sa nizom različnitih aerodromskih službi, od čekiranja, zakazanih polazaka i dolazaka letova, transfera i šopinga, do bezbjednosti i prolaska kroz sigurnosne provjere na putu ka gejtu.

S obzirom da su putovanja prošle i ove godine umnogome obilježena pandemijom kovida 19, u najnovijem istraživanju je poseban dio bio posvećen upravo ovoj temi.

Međunarodni aerodrom Hamad u Dohi, koji se godinama penjao na ljestvici, je sada nagrađen prvim mestom na listi u kategoriji “Najbolji svjetski aerodrom”.

Ove godine, aerodrom Čangi u Singapuru je na trećem mjestu, što bi možda bio uspjeh za neki drugi aerodrom, ali s obzirom na dugogodišnju reputaciju nosioca titule najboljeg i iz perspektive njegovih fanova koji uvijek hvale lakoću i udobnost usluge i vrhunski izbor hrane i pića, ovaj pad na listi je donekle razočaravajući.

Uspjehu aerodroma u Dohi doprinio je i naporan rad njegove vodeće aerokompanije Katar ervejs. Kako navodi Si-En-En, katarska vlada je mnogo uložila i u nacionalnu aviokompaniju i u aerodrom, a rezultati su prilično spektakularni.

Putnici Katar ervejsa koji presjedaju na aerodromu u Dohi mogu da uživaju u besplatnim obilascima grada, besplatnom smještaju i hrani (u zavisnosti od dužine pauze između letova) i u VIP servisu za transfer, čiji zaposleni dočekuju posjetioce prilikom slijetanja i pomažu im da bezbrižno prođu kroz aerodrom i stignu do svog narednog leta.

Aerodromi u Evropi i Aziji dominirali su ostatkom liste za ovu godinu. Japan je proglašen ukupno najbolje ocijenjenom zemljom, sa tri aerodroma u prvih 10, uključujući oba aerodroma u Tokiju – Narita i Haneda.

Ovako izgleda top 10 lista u kategoriji “Najbolji aerodrom na svijetu”:

1. Međunarodni aerodrom Hamad u Kataru (HIA)

2. Aerodrom Tokio Haneda u Japanu (HND)

3. Aerodrom Čangi u Singapuru (SIN)

4. Međunarodni aerodrom Inčon u Južnoj Koreji (ICN)

5. Aerodrom Tokio Narita u Japanu (NRT)

6. Aerodrom u Minhenu (MUC)

7. Aerodrom u Cirihu (ZRH)

8. Londonski aerodrom Hitrou (LHR)

9. Međunarodni aerodrom Kansai u Japanu (KIX)

10. Međunarodni aerodrom Hongkong (HKG)

Skajtreks je napravio i drugu listu na osnovu toga koliko neki aerodrom uspješno sprovodi nove zdravstvene i higijenske protokole propisane zbog pandemije.

Umjesto rang liste, objavljen je spisak od 39 aerodorma koji su navedeni abecednim redom. Tu se nalazi rimski Fjumićino, kojem je prošle jeseni Skajtreks dao prvu ikad ocjenu aerodroma sa pet zvjezdica u pogledu kovida 19. Tokijski Haneda je proglašen najčistijim aerodromom.