Poljska otvara 30.000 novih radnih mjesta

Poljska planira profitirati od Bregzita privlačenjem kompanija koje planiraju napustiti Veliku Britaniju pa bi u toj najvećoj članici Evropske unije moglo biti otvoreno čak 30 hiljada novih radnih mjesta ove godine.

Nakon što je više od milion Poljaka napustilo svoju državu odlazeći u potrazi za poslom u Veliku Britaniju i druge zemlje zapadne Evrope po priključenju Poljske EU-u 2004. godine, vlada u Varšavi pokušava ih vratiti nazad.

Višegodišnji plan uključuje ulaganja od 245 milijardi dolara u razvoj ekonomije i oslanjanje na domaći kapital, a ne inostrane investitore, rekao je zamjenik poljskog premijera Mateusz Morawiecki. Poljska je već obavila razgovore s više od 30 uglavnom finansijskih kompanija koje zbog Bregzita planiraju napustiti Veliku Britaniju.

I dok se velike zemlje poput Francuske i Njemačke takmiče ko će nagovoriti više velikih banaka da posluju kod njih, zemlje s nižim platama u srednjoj i istočnoj Evropi pozivaju kompanije da presele svoje servisne centre.

Goldman Sachs, koji planira prepoloviti broj svojih radnika u Londonu, planira svoju kancelariju u Varšavi proširiti za nekoliko stotina ljudi. JP Morgan Chase mogao bi 2500 radnih mjesta otvoriti u centralnoj Evropi, a banka razmatra otvaranje predstavništva u Poljskoj.

Prosječna godišnja plata u finansijskom sektoru u Poljskoj iznosi oko 25.500 eura. Prije nekoliko godina, finansijski direktor u srednjoj kompaniji u Poljskoj godišnje je zarađivao 30 do 40 posto manje nego u Velikoj Britaniji, a ekonomist i do čak 60 posto manje. Danas te razlike nisu toliko velike.

Bregzit je već zaustavio odlazak radnika koji napuštaju Poljsku i odlaze u bogatije zemlje zapadne Evrope, a od referenduma u septembru taj je broj pao za trećinu. Nezaposlenost u Poljskoj, koja ima 38 miliona stanovnika, pala je na rekordnih 8,3 posto, piše Bloomberg.