Evropske banke i dalje novac sklanjaju u poreske oaze

Banke

Najveće banke u Evropi nastavljaju da koriste poreske oaze za knjiženje delova dobiti, trend koji se od 2014. malo promenio uprkos tome što je objavljivanje profita po zemljama postalo obavezno, navodi se u izveštaju Poreske opservatorije Evropske unije (EU).

Nezavisno istraživačko telo, koje je sufinansirala Evropska unija, saopštilo je da je istraživanje 36 velikih evropskih banaka pokazalo da su u poreskim oazama uknjižili ukupno 20 milijardi evra ili oko 14% ukupne dobiti, iako je malo njih tamo poslovalo, prenosi Investitor.me.

Dobit koju su banke rezervisale u poreskim oazama iznosi oko 238.000 po zaposlenom, u poređenju sa 65.000 evra u neporeskim oazama, navodi se u izveštaju.

“To sugeriše da se dobit knjižena u poreskim oazama prvenstveno premešta iz drugih zemalja u kojima se proizvodi usluga”, dodaje se.

Reuters piše da su bankarski porezi postali osetljivo pitanje, a vlade ostale bez značajnih novčanih sredstava usled pandemije kovid virusa.

Izveštavanje po zemljama koje bi trebalo da rasvetli unutrašnje prakse poslovanja banaka nije uspelo da promeni ponašanje uprkos tome što su poreska pitanja visoko na dnevnom redu, navodi se u izveštaju.

Ambicioznije inicijative – poput globalnog minimalnog poreza na dobit sa stopom od 25% – možda će biti potrebne za suzbijanje korišćenja poreskih oaza u bankarskom sektoru”, dodaje se.