Kanadske banke u debelom plusu zbog hipoteka usljed pandemije

Banke

Kristina Baribina kaže da je bila zapanjena saznanjem da duguje TD Banci hipotekarnu kaznu od gotovo 30.000 dolara nakon što je bila primorana da proda svoju kuću tokom pandemije, prenosi kanadski javni servis Si-Bi-Si (CBC).

Kada je pandemija pogodila Ontario, prihod Kristine Baribine kao agenta za nekretnine je presušio i znala je da je da će morati da proda sopstvenu kuću. Takođe je znala da će postojati kazna za rano izlaženje iz petogodišnje hipoteke kod TD banke, ali jednostavno nije očekivala da će to biti skoro 30.000 kanadskih dolara.

“Mislila sam da će mi oči iskočiti. To je ludost”, rekla je Baribina .

Banke su spremne da profitiraju od klijenata koji moraju da prodaju svoje kuće u narednim mjesecima, kaže jedan stručnjak za stambene kredite.

“Kada izgubite svoj prihod zbog finansijske krize s kojom se suočavamo sada i morate da predate više desetina hiljada svom zajmodavcu, to je razorno”, rekao je savjetnik za hipoteke Rob Meklister. On dodaje da bi bilo idealno da banke pokažu malo saosjećanja.

Sve velike kanadske banke koriste se sličnim metodama za izračunavanje penala i kažnjavaju ljude ako prerano prekinu ugovor na hipoteku s fiksnom kamatnom stopom. Banke tvrde da gube očekivani profit od klijenta ako prerano prekinu hipoteku.

U izjavi portparola TD-a za Si-Bi-Si rečeno je da banka vodi računa o klijentima i da je Baribini ponuđeno dodatno odlaganje hipoteke na pet mjeseci. Nakon što je Baribina podnijela žalbu – banka nije pregovarala o smanjenju kazne u iznosu od 30.000 dolara ali je rekla da je “razmotrila opcije koje su dostupne za smanjenje naplate”.

Baribina negira da su joj bile ponuđene bilo kakve olakšavajuće mogućnosti. Istraživanje Kvebeškog odbora za nekretnine za 2010. godinu otkrilo je da je kazna IRD-a za rano izlaženje iz hipoteke sa fiksnom stopom često bila 200 odsto veća od stvarnog gubitka koji je banka pretrpjela.

Teško je znati koliko će se Kanađana suočiti sa hipotekarnim kaznama zbog krize COVID-19, ali izvršni direktor Kanadske korporacije za hipoteku i stanovanje Evan Sidal izrazio je zabrinutost pred federalnim odborom za finansije prije dvije nedjelje. Sidal je rekao da će se hiljade Kanađana koji su odložili plaćanja hipoteke tokom pandemije suočiti sa “strmoglavim dugovima” nakon što naplate stignu ove jeseni. Procjenjuje se da će tada petina svih hipoteka biti u zaostatku i veliki procenat tih vlasnika kuća biće suočen sa strogim hipotekarnim kaznama.