Koliku je dobit ostvarila Centralna banka BiH u 2022. godini

Banke

Pored izazovnih okolnosti i globalnih ekonomskih i financijskih aktivnosti zbog rata u Ukrajini i značajnog rasta kamatnih stopa na međunarodnim finansijskim tržištima, Centralna banka Bosne i Hercegovine je u 2022. godini omogućila stabilnost domaće valute dajući stabilnost finansijskom tržištu u BiH.

– Deviznim rezervama se upravljalo vodeći se principima sigurnosti i profitabilnosti, čime je uspješno održavana monetarna stabilnost. Promjena situacije na međunarodnim tržištima donijela je sa sobom i veći povrat po osnovu ulaganja deviznih rezervi, te je Centralna banka BiH krajem 2022. godine ostvarila čisti profit u iznosu od 25,9 miliona maraka, prenio je Faktor pozivajući se na Godišnji izvještaj CBBiH.

U izvještaju se navodi da je CBBiH pravovremeno reagovala na međunarodnom finansijskom tržištu u okolnostima značajnog rasta kamatnih stopa, te da su restrukturiranjem investicionog portfelja umanjeni negativni efekti rasta kamatnih stopa na vrijednost deviznih rezervi, istovremeno osiguravajući kontinuitet adekvatnog povećanja monetarno pasivnih deviznih rezervi.